V jihomoravských rybnících chybí voda, rybáři předčasně začali s výlovy

Sucho posledních měsíců pociťují i jihomoravští rybáři. V rybnících je málo vody, místy chybí až třetina zásob. Někde je situace dokonce natolik závažná, že rybáři museli přikročit k záchranným výlovům. Ztráty budou podle nich pravděpodobně velké.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele Rybníkářství Pohořelice Romana Osičky místy chybí v rybnících až jedna čtvrtina zásob vody. „V některých chybí 50 centimetrů v některých dokonce až 120 centimetrů,“ upřesňuje.

Osádku musí rybáři přemístit jinam a zachránit ji před úhynem. To bude mít samozřejmě vliv i na velikost ryb.

„Faktem je, že v minulém týdnu jsme museli některé rybníky už slovit, v podstatě jsme dělali záchranu obsádek, která tam byla, protože voda se nacházela takřka jen na loviště a pochopitelně do té produkce se to musí projevit,“ dodává Osička.

Vysoký deficit vody v rybnících má na svědomí především počasí. Chybějící sníh v zimě, málo dešťových přeháněk na jaře a vysoké až tropické teploty v červnu. Poslední dešťové přeháňky podle ředitele pohořelického Rybnikářství nic neřeší.

„Po pravdě řečeno, muselo by spadnout každý týden aspoň 50 milimetrů, aby příroda něco do rybníků pustila. Pochopitelně to bude mít negativní ekonomický dopad do výroby, zvláště u plůdků a násad. Takže i přírůstky budou podstatně nižší, než jsme předpokládali,“ přiznává.

Navíc, pokud je v rybníce málo vody, láká taková vodní plocha samozřejmě i různé predátory jako například kormorány, kteří se živí výhradně rybami a škody tak jenom rostou.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky se lidé na podobné scénáře musí připravit. „Tím, jak se mění klima v posledních několika dekádách, tak tento průběh počasí je pravděpodobnější. Nemusí se opakovat každý rok, ale může přicházet častěji než v minulosti.“

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme