Babišův fond vstupuje do zdravotnictví. Koupil dvě kliniky na umělé oplodnění

Investice do českého soukromého zdravotnictví rozšiřuje Andrej Babiš. Jeho investiční fond koupil dvě tuzemské společnosti, které provozují soukromé kliniky v gynekologii a reprodukční medicíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

Do zdravotnictví investuje stále víc vlivných podnikatelů a pro investory se stává stále oblíbenější. Například skupina PPF Group nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nedávno získala menšinový podíl ve francouzské biotechnologické společnosti.

Ta vyvíjí léčebné postupy v onkologii a zaměřuje se hlavně na vývoj přípravků proti rakovině prostaty, vaječníků a plic.

Zdravotnictví je důležitým sektorem i pro investiční skupinu Penta, která vlastní například nemocnice na Slovensku a v Polsku. Kromě toho ovládá i společnost, která řídí síť stovek lékáren po celém Česku.

Investiční fond Hartenberg Holding, který založil Andrej Babiš společně s bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem, koupil prostřednictvím firmy FutureLife koupil české firmy Reprofit International a GynCentrum, které provozují soukromé kliniky v gynekologii a reprodukční medicíně.
Zdroj: ČTK

Podle analytika Tomáš Menčíka ze společnosti Cyrrus mají právě investice do zdravotnictví velký potenciál.

„Je to prostě hledání výborných investičních příležitostí bohatými podnikateli. Nemálo investorů se zaměřuje i na obory, které aktuálně možná nejsou až tak zajímavé – to je případ například reprodukční medicíny.“

„Je ovšem nutné brát v potaz, že je to velmi dlouhodobá investice, která má řadu rizik, ale na druhou stranu o to větší potenciál ke zhodnocení,“ dodal Menčík.

Zdravotnictví je tak bezesporu na vrcholu žebříčku oblíbenosti investorů. V jejich hledáčku jsou především farmaceutické firmy a sektory, které přitahují movité klienty - jako například plastická chirurgie nebo estetická medicína.

Vedou telekomunikace a energetika

„Zdravotnictví je atraktivní a v poslední době se stává čím dál více atraktivním jako odvětví,“ uvedl Michal Smrek ze společnosti White and Case.

„Ale vedle toho stále zůstávají telekomunikace a stále klasické průmyslové odvětví. Ten trend je i k vyhledávání investic do třeba energetického strojírenství, do nějaké průmyslové výroby,“ připomněl Smrek.

Největší hráči chystají do zdravotnictví i další investice. Podle soukromých investorů je celý obor perspektivní i proto, že se neřídí běžnými tržními principy, a nehrozí mu tedy úbytek klientů.

Na další investice se proto chystají dva největší investoři Agel a Penta. Ti dokonce uvažují o zadlužených regionálních nemocnicích. Kraje jsou ale zatím proti a chtějí nemocnice udržet za každou cenu.

Hořovická porodnice láká maminky na luxus | Foto: Lucie Zemanová

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme