Trutnovská galerie vystavuje celé léto sochy přímo na ulicích

Trutnovské náměstí, nábřeží a prostor před městským úřadem ozdobily sochy z ateliéru Michala Gabriela. Ve volném prostranství zůstanou až do konce září. Galerie UFFO zas připravila výstavu čtyř absolventů ateliéru Karla Nepraše. Až do 28. července jsou v ní k vidění jejich sochy, malby i objekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava soch v Trutnově. Na náměstí je velká žlutá chobotnice od Viktora Paluše

Výstava soch v Trutnově. Na náměstí je velká žlutá chobotnice od Viktora Paluše | Foto: Hana Novotná

„Letošní akce navazuje na výstavu ateliéru figurativního sochařství Michala Gabriela,“ říká k sochám v ulicích ředitelka galerie Lucie Pangrácová a dodává:

„Lední medvěd je od jeho studenta Ondřeje Bílka. Na náměstí je velká žlutá chobotnice od Viktora Paluše a samotný vedoucí ateliéru Michal Gabriel má svého bronzového koně na nábřeží.“

V Galerii UFFO vystavují čtyři absolventi ateliéru Karla Nperaše. Martina Hozová zpracovává téma přetechnizované společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sochařských výstavách v Trutnově informovala reportérka Hana Novotná

„Zajímá mě societé jako taková, její problémy, samozřejmě mezilidské vztahy,“ ukazuje své reliéfy s názvem Connecting People, kde jsou lidé jakoby propojeni potrubím.

Karel Bartáček vytvořil například pisoár s nožičkami, který nad sebou drží deštník. Zřejmě nechce, aby ho někdo použil. „Je to takový revolucionář,“ směje se Bartáček.

Pavel Doskočil prý sochou trpícího člověka vytvořil částečný autoportrét. „Ale je to figura složená z mnoha různých figur. Je to o identitě, kterou si vypůjčuji od různých lidí. Je tam i to, že toužíme být někým jiným,“ vysvětluje.

Michal Novotný v obrazech tvoří zvláštní svět. Jsou tam vlčí máky, citrony, ale i postavičky jako prasátka či sloni, kteří se snaží odletět. „Buď jsou to sochy, které jsem už udělal, nebo sochy, které mě napadly a ještě jsem neměl příležitost je vytvořit,“ říká.

Výstava Nechráněná díla absolventů sochařské školy Karla Nepraše bude v trutnovském UFFu až do 28. července.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme