Němci zatkli údajného dvojitého agenta. Je podezřelý ze špionáže pro USA

V Německu zatkli údajného dvojitého agenta, který měl donášet Spojeným státům. Jednatřicetiletý muž pracoval pro německou zpravodajskou službu BND a je podezřelý, že zároveň fungoval jako americký špion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý technický ředitel Národní bezpečnostní agentury (NSA) William Binney, sedí v lavici svědků v Berlíně při parlamentním vyšetřování činnosti NSA v Německu

Bývalý technický ředitel Národní bezpečnostní agentury (NSA) William Binney, sedí v lavici svědků v Berlíně při parlamentním vyšetřování činnosti NSA v Německu | Zdroj: Reuters

Podle německých médií se ke špionáži přiznal. Hrozí tak další zhoršení vztahů s Washingtonem po loňském odhalení aktivit americké tajné služby NSA.

Případem možného dvojitého agenta podle Süddeutsche Zeitung na společném jednání zabývali zástupci parlamentního kontrolní komise a vedení vyšetřovacího výboru k činnosti NSA.

Vyšetřovací výbor Spolkového sněmu byl ustaven poté, co bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden loni tisku vyzradil informace o rozsahu sledování komunikace americkými tajnými službami, což se prý nevyhnulo ani mobilu samotné kancléřky Merkelové.

Před vyšetřovacím výborem Spolkového sněmu ve čtvrtek vypovídali dva bývalí pracovníci NSA Thomas Drake a William Binney.

Ten řekl, že NSA zahájila svůj program masového sledování elektronické komunikace už několik týdnů po teroristických útocích z 11. září 2001 a od té doby se snaží získat co nejvíce informací o každém jednotlivci na světě.

ČTK, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme