Záchranná stanice v Přerově má nového obyvatele, roztomilého lišáka Sigmunda

Neobvyklý přírůstek mají v záchranné stanici v Přerově. Funguje při ornitologické stanici, to znamená, že jsou tu ošetřovatelé zvyklí hlavně na poraněné ptáky. Teď jim ale po jedné z voliér pobíhá mladý lišák. Lidé ho sem přinesli z lesa, čímž osiřelému mláděti zachránili život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liška, lišče

Liška, lišče | Foto: Jiří Polčák

Má se čile k světu, ale na druhou stranou mezi lidmi přišel o svoji přirozenou plachost. Do volné přírody se tak už nejspíš nevrátí.

„Lišák se k nám dostal jako malé čtyřtýdenní lišče z lesa, kde byla vynorovaná liška s liščaty. A tohle jedno lišče zůstalo osamocené a nemělo by šanci přežít,“ vypráví ošetřovatelka Martina Hrazdírová.

„Kvůli tomu je hodně fixovaný na lidi, ztratil i tu základní plachost. Sice se bojí lidí, ale není to zvíře z divoké přírody, asi ho čeká život v zajetí,“ dodává s tím, že Sigmundovy sympatie mají hlavně ženy a malé děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž v Přerovské záchranné stanice natáčela Jana Zemková

Denně mladý lišák zkonzumuje tři až čtyři jednodenní kuřata, kromě masa si rád pochutná i na ovoci, strouhané mrkvi nebo piškotech. Důležitý je samozřejmě i příjem správných vitamínů.

Až trochu povyroste, mělo by Sigmunda čekat stěhování do vhodnějšího chovu. Ošetřovatelka ale varuje před tím, aby si lidé pořizovali lišku jako domácího mazlíčka.

„Rozhodně nedoporučuju lišku jako domácího mazlíčka do bytu. Je to zvíře opravdu velmi temperamentní, aktivní a není to úplně snadná záležitost,“ říká.

Jana Zemková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme