Náhrada za nevyčerpanou dovolenou po zemřelém se může dědit, rozhodl soud EU

Náhrada za dovolenou, kterou někdo před smrtí nestihne vyčerpat, se může dědit. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, tedy nejvyšší soud v osmadvacítce. Vdova po Němci Jürgenu Bollackem požadovala peněžitou náhradu za 140 dní dovolené, kterou její manžel před svou smrtí v listopadu 2010 nevyčerpal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Stock.xchng

Pan Jürgen Bollacke po sobě zanechal svou manželku Gülay - kterou si vzal pouhé dva dny před smrtí - jako jedinou dědičku.

Podle ní by součástí dědictví měla být i náhrada za nevyužitou dovolenou. Německé soudy nevěděly, jak s požadavkem vdovy naložit, a tak se obrátily do Lucemburku.

Nejvyšší soud v Evropské unii dal Gülay za pravdu - podle něj má dědic nárok na peněžitou náhradu za nevyčerpanou dovolenou v rozsahu jednoho kalendářního roku.

Verdikt platí i pro ČR

Pokud domácí právo takový nárok nepřiznává, musí ho daná země změnit. Případ se stal v Německu, ale rozsudek je precedentem pro celou EU, tedy i pro Česko.

Názory tuzemských právníků se liší. Jeden z nich, Jan Černý, s verdiktem evropského soudu nesouhlasí.

„U nás je dovolená v podstatě založena na tom principu, že ji zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci k relaxaci, a tady tím by to ztratilo svůj smysl. Není to možné srovnávat se mzdou a jinými finančními výhodami,“ myslí si.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme