V kauze metanol padly mnohaleté tresty. Křepela s Fianem dostali doživotí

Míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi uložil krajský soud ve Zlíně doživotní tresty za obecné ohrožení. Hlavního distributora Jiřího Vaculu ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, poslal soud na 15 let za mříže. Martin Jirout z Trutnovska dostal za distribuci otrávené směsi 16 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavnímu míchači metanolové směsi Tomáši Křepelovi vyměřil soud doživotní trest

Hlavnímu míchači metanolové směsi Tomáši Křepelovi vyměřil soud doživotní trest | Zdroj: ČTK

Zbylým šesti prodejcům obžalovaným v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, vyměřil soud tresty ve výši od tří do 21 let. Za ohrožení zdraví závadnými potravinami jim původně hrozilo pět až 12 let, soud jim ale kvalifikaci zpřísnil na obecné ohrožení.

Jednatel firmy Vapa Drink Viktor Koláček z Přerovska má podle rozsudku strávit 21 let ve věznici se zvýšenou ostrahou, stejně jako oba doživotně odsouzení míchači směsi. Pančovaný alkohol se totiž snažil prodávat i po vypuknutí aféry. Podnikatel Libor Vanderka z Kroměřížska dostal jen o půl roku nižší trest.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledoval redaktor Roman Verner. Metanolovou aféru připomněla redaktorka Andrea Čánová

Tři muže ze Zlína, podnikatele Alexandera Jordána, Martina Cekotu a dělníka Aleše Svobodu, potrestal soud vězením v délce 12 až 13 let.

Robert Sedlařík, jednatel firmy Verdana, která je distributorem Likérky Drak, dostal nejnižší trest. Zároveň mu propadnou některé nemovitosti.

Pro Koláčka, Jirouta a Vanderku, kteří byli stíháni na svobodě, si do soudní síně přišla ozbrojená eskorta a odvedla je do vazby. Všichni obžalovaní musí zaplatit milionové odškodné nemocnicím, pojišťovnám, pozůstalým a poškozeným.

Rozsudek není pravomocný, většina obžalovaných se na místě odvolala nebo to udělá během několika dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlínský státní zástupce Roman Kafka byl hostem Ozvěn dne Radiožurnálu

Státní zástupce Roman Kafka si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Pro Fiana s Křepelou žádal doživotí, pro Vaculu 20 a Jirouta 16 let. Ostatním ale navrhl za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty jen od 5,5 do 8,5 roku.

„Rozsudek, pokud se týče výroku o vině i výroku o trestu, je důrazným varováním pro další obdobné pokusy páchat podobné experimenty na lidech, a to jak v oblasti alkoholu, případně jiných komodit. Myslím si, že to bude mít zásadní dopady do mysli mnoha obdobných obchodníků,“ komentoval rozsudek Kafka.

Podle soudce věděli, že mohou způsobit smrt

Předsedovi senátu Radomíru Koudelovi zabralo čtení rozsudku téměř hodinu. Připomněl také data všech zemřelých, stejně jako zdravotní následky více než stovky přiotrávených lidí.

Doživotí je nepřísnější trest, který české právo zná, soudy jej udělují prakticky jen za mimořádně brutální nebo vícenásobné vraždy. Zatím naposledy bylo vyměřeno letos v březnu 42letému Lumíru Moricovi za loupežnou vraždu manželského páru z Bohumína na Karvinsku, kterou spáchal spolu se dvěma společníky loni v únoru. Podle statistiky Vězeňské služby si v loňském roce odpykávalo doživotní trest 46 odsouzených, z toho tři ženy.

Všichni odsouzení podle něj museli vědět, že pokoutní přípravou alkoholických nápojů a jejich následným prodejem mohou způsobit mnoha lidem vážné poškození zdraví nebo i smrt.

Před soudem dnes také zazněly závěrečné řeči. Hlavní míchač Rudolf Fian opakovaně popřel svou vinu, stejně jako jeho komplic Tomáš Křepela. Oba označili za hlavního viníka Jiřího Vaculu.

Klíčový distributor otráveného alkoholu Vacula, který od začátku spolupracuje s policií, se omluvil všem poškozeným. Podle svých slov posílal směs do oběhu s vědomím, že jde o 97procentní potravinový líh.

Sedm dalších distributorů vinu popřelo, nevěděli prý, že je líh kontaminovaný metanolem. Většina z nich odmítla i podíl na nelegálním obchodu s alkoholem.

Míchač metanolové směsi Rudolf Fian (vlevo) dostal doživotí, distributor Jiří Vacula 15 let | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Metanolová aféra vypukla na podzim 2012 a zatím si vyžádala 50 obětí na různých místech republiky. Desítky osob byly hospitalizovány, mnozí otrávení utrpěli trvalé poškození zraku.

Podle obžaloby opatřil majitel firmy na výrobu autokosmetiky Křepela na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl svému obchodnímu zástupci Fianovi namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené metanolem a ze zbylé části etanolem. Předali ji dělníkovi Vaculovi a ten směs dále distribuoval.

Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky.

Obžaloba ovšem postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům tak klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných, včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Státní zástupce v kauze obžaloval celkem 31 lidí. Sedm lidí z takzvané ostravské větve by mělo být souzeno také ve Zlíně, zbylé případy dostaly na starost okresní soudy po celé republice.

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi | Foto: Český rozhlas

ČTK, Andrea Kratinová, krw, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme