ČEZ uzavřel s Albánií dohodu o narovnání, získá zpět 2,7 miliardy korun

Energetická společnost ČEZ by měla dostat od Albánie do roku 2018 sto milionů eur (přibližně 2,7 miliardy korun). Jde o součást dohody o narovnání. ČEZ koupil v Albánii distribuční společnost Shpërndarje, země loni odebrala firmě licenci a ČEZ o investované miliardy přišel. Součástí dohody jsou i podmínky ukončení sporu před mezinárodním arbitrážním soudem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Albánie bude 100 milionů eur splácet do roku 2018 v ročních splátkách. „Částka 100 milionů eur se téměř rovná částce počáteční investice do nákupu albánské distribuční společnosti,“ přibližuje mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

„Tato dohoda je pro nás výhodná tím, že se získanými finančními prostředky můžeme disponovat výrazně dříve. To znamená, že nemusíme čekat řadu let na výsledky arbitráže,“ dodala Půlpánová.

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše je proto dohoda úspěchem. „Dohoda je koncipována tak, že finanční kompenzace bude zajištěna renomovanou evropskou bankou,“ doplňuje.

Sídlo CEZ Shpërndarje v Tiraně (archivní foto) | Foto: ČTK

Celková investice se nevrátí, míní experti

Z celkové částky, tedy ze sta milionů eur, už ČEZ dostal 4,5 milionu eur, zbytek získá v ročních splátkách až do roku 2018. Podle analytika společnosti J&T Michala Šnobra se ale ČEZu původní investice už nevrátí:

„Narovnání je v tomto okamžiku poměrně překvapivé, protože není žádným tajemstvím, že Albánie nyní prostředky na vyrovnání nemá. Pokud bychom to brali čistě z pohledu ČEZu, tak tomu se celkové ztráty, které přesahují 5,5 miliardy, se samozřejmě nikdy nevrátí.“

Obě strany ještě musí splnit takzvané odkládací podmínky. „Mezi ně patří vystavení bankovní garance, schválení dohody albánskou vládou a následná ratifikace albánským parlamentem. Na straně ČEZ je potřeba schválit dohodu statutárními orgány společnosti,“ vysvětluje mluvčí.

Dokud se tak nestane, nebude smlouva účinná. A v případě, že by Albánie podmínky nesplnila, ČEZ by pak pokračoval v arbitráži, kterou v zemi vede už od léta.

Společnost ČEZ vstoupila na albánský trh v roce 2009. Investice do koupě distribuční společnosti představuje 3,6 procenta celkových investic do zahraničí a méně než jedno procento z celkových investic Skupiny ČEZ v letech 2005–2011.

Skupina ČEZ | Foto: Český rozhlas

mkp, Petra Hosenseidlová, bre, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme