Policie potvrdila, že těhotná žena v Orlové zemřela kvůli záměně vypité látky

Policie potvrdila, že smrt 32leté těhotné ženy v Orlové na Karvinsku způsobila záměna látek, které dostala přímo v lékařské ordinaci. Zatím ještě neoznačila konkrétního viníka, ale případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, kde hrozí až šestiletý trest. Žena vypila místo glukózy pravděpodobně dezinfekci a policie ji pak našla doma bez známek života.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice v Orlové

Nemocnice v Orlové | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Zpráva o tragickém omylu v soukromé nemocniční ambulanci se mezi lidmi v Orlové šíří velmi rychle. „Tragédie prostě. Je to nezodpovědné. Na druhé straně je to na ty lidi nápor, všechno musí být honem,“ říkají.

I pacientky v čekárně před ambulancí, kde k záměně látek došlo, mluví o něčem těžko pochopitelném. „Hrozné je to.“

Sama lékařka, která dnes normálně ordinovala, je zdrcená a nechtěla nic konkrétního říci, protože se takto dohodla s policií. Na otázku, jak to všechno vnímá ona sama, řekne jediné slovo - strašně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu úmrtí těhotné ženy v Orlové informuje reportér Martin Knitl

„Veškeré okolnosti tohoto případu jsou předmětem intenzivního šetření orlovských kriminalistů.“ Petr Svoboda z moravskoslezské policie potvrzuje, že viníkovi hrozí až šestiletý trest.

Příčinou smrti pacientky bylo opravdu to, že místo glukózy vypila úplně jiný roztok, a to v rámci běžného vyšetření. Spekulace o dezinfekci Svoboda komentovat nechce. „Poté z ordinace odešla. Poté byla nalezena ve svém bytě bez známek života,“ říká pouze.

V přímém ohrožení života byla podle prvotních zpráv také další pacientka. Podle informací Českého rozhlasu ale tato žena vypila správný roztok.

Vedení nemocnice v Orlové potvrdilo, že soukromá ambulance si pouze pronajala prostory a s nemocnicí jinak nemá nic společného.

Heger: Lékové záměny patří k nejčastějím chybám

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a bývalý šéf rezortu Leoš Heger z TOP 09 říká, že je to mimořádně tragická událost, ale že podobnou chybu může bohužel udělat zdravotník výjimečně kdekoli ve světě.

„Medicína je rizikové povolání a bohužel nebylo dosaženo ideálního stavu, kdy by k pochybením nedocházelo. Stává se to ve všech zemích, vedou se o tom rozsáhlé statistiky. A ví se, že lékové záměny patří právě k těm nejčastějším malérům, ke kterým dochází,“ poznamenává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smrti těhotné pacientky soukromé ambulance v Orlové mluvili na Radiožurnálu Milan Kubek, prezident České lékařské komory, a Petr Šustek z Katedry občanského práva a Centra zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy

„Léky musí být řádně označené. Pokud jsou balení otevřená, tak musí být uložena zvlášť. Do lahviček od léků se nesmí dávat něco jiného a podobně. Jsou to věci, které dodržuje každá správná hospodyňka, že například do lahve od minerálky nemůže dát čistící prostředek,“ popisuje opatření, která platí v Česku.

Zpřísnění těchto opatření by podle Leoše Hegera podobné tragédii nezabránilo. Žena zemřela pravděpodobně kvůli selhání některého ze zdravotníků.

„Já se přiznám, že mi nad tím zůstává rozum stát a nedovedu si představit, jak může dojít k záměně roztoku cukru s jakoukoli dezinfekcí. Dezinfekční prostředky jsou záměrně dělané tak, že mají velice odpudivý a specifický zápach,“ tvrdí i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Barevná záměna snad možná je, předpokládám, že ten roztok byl bezbarvý. Ale jakékoli jiné vlastnosti, zápach, chuť – tady si tu záměnu nedovedu dost dobře představit. A věřím, že k takovým případům v českém zdravotnictví pokud možno docházet nebude,“ doplňuje.

Za správnost odpovídá ambulance

„Takto fatální případ se asi dá označit za ojedinělý, nicméně k záměnám ať už léčivých přípravků či třeba stranovým záměnám při operacích pacientů dochází, to nemůžeme tvrdit, že ne,“ podotýká Petr Šustek z Katedry občanského práva a Centra zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Odpovědnost za pochybení se podle něj bude stanovovat ve dvou rovinách. „Odpovědnost chybujícího je stíhána dvojmo, jednak trestněprávně, kdy se určí vina a trest, a vedle toho občanskoprávně, kdy to je odpovědnost za peníze,“ vysvětluje Šustek a dodává:

„Za správnost provedení odpovídá konkrétní ambulance a je úplně jedno, který ze zaměstnanců pochybení způsobil. Odpovídá za něj ambulance jako taková a pozůstalí ji mohou úspěšně žalovat o náhradu za usmrcení blízké osoby. V trestněprávní rovině budou muset policisté najít konkrétního viníka, osobu, která asi zaměnila ty látky.“

Helena Šulcová, Martin Knitl, Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme