Horníci na Ostravsku zůstávají v nejistotě. Ve změnu k lepšímu příliš nevěří

Tisíce horníků na Ostravsku čekají, co bude s OKD. Těžařská společnost NWR se zatím kvůli dluhům nedohodla s věřiteli a hrozí prodejem ztrátových dolů v Česku a Polsku. Havíři se teď bojí, že se důlní věže mohou zastavit nadobro. NWR ale ujišťuje, že podobný černý scénář nehrozí, i kdyby OKD v krajním případě prodala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Tak určitě by to bylo lepší, abychom se měli všichni líp a nepřišli jsme o práci tím pádem. Hlavně jak se dohodnou,“ říká sedmadvacetiletý Robert, který čeká u brány stonavského dolu ČSM na kolegy. Problémy OKD už i s dalšími havíři pocítil nejen na výplatě.

„Bylo to lepší, teď už to jde všechno dolů. Nejsou peníze na materiál, nejsou peníze na nic. Ta šachta jde ke dnu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stonavě natáčel redaktor Stanislav Janalík

„My to neovlivníme, jako obyčejní lidi, od toho jsou ti nahoře. Oni si udělají svoje a tím to hasne. A my můžeme schůzovat, jak chceme, ale k ničemu to není. Oni řeknou ano, ano, ale udělají si to podle svého,“ poznamenává smutně například pan Václav. I proto většina horníků ve změnu příliš nevěří.

„Dneska kdo má peníze, tak jede. Však to vidíte. K lepšímu to nepůjde. Poberou, ještě to potom rozpálí na železo a někdo na tom vydělá,“ pousmál se dlouholetý havíř Josef.

Už tak napjatou situaci v OKD by ale podle hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD mohl nový majitel naopak vyřešit.

„Pevně věřím, že nikdo si nekoupí OKD proto, aby přestal těžit. Protože jediná hodnota, která tam je, je právě to uhlí pod zemí. Dokonce si myslím, že jiný vlastník by mohl být lepším vlastníkem OKD a OKD by se mohlo vrátit zpět do své největší slávy,“ říká hejman.

Klíčové jednání s věřiteli

Prodej OKD je ale pro těžařskou společnost NWR až poslední možností, jak se dostat z dluhů. Klíčové je teď jednání s věřiteli.

„My s nimi jednáme v zásadě o tom, že by se snížila míra zadlužení a oddálila se splatnost dluhů. Pokud by se toto nepodařilo, tak prodej společnosti je jedinou cestou, jak získat prostředky na částečné splacení těchto dluhů.“

„Ale bavíme se o hypotéze, o níž věříme, že vůbec nenastane,“vysvětluje ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák.

O dalším osudu OKD chce mít vlastník jasno do konce září.

NWR nevylučuje prodej OKD. Prodej ztrátových dolů je ale podle podniku až krajním řešením

Číst článek

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme