Z bídáka hrdinou. Postup zajistil Brazíli brankář Júlio César

Jestli je mezi fotbalovými profesemi některá naprosto nevděčná, tak být v Brazílii brankářem. Národ, který miluje technické parádičky a útočnou hru, chová obdiv k těm, kteří vymýšlejí klíčové přihrávky a střílejí góly. Brankář je ten poslední, kdo v zemi fotbalem posedlé někoho zajímá. Postup do čtvrtfinále ale domácím zajistil právě brankář - Júlio César.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Júlio César chytá Pinillovu penaltu, i tento zákrok pomohl Brazílii do čtvrtfinále

Júlio César chytá Pinillovu penaltu, i tento zákrok pomohl Brazílii do čtvrtfinále | Zdroj: Reuters

Když Chilan Jara poslal rozhodující ránu v penaltovém rozstřelu do tyče, stadion Minerao vybuchl nadšením a začal slavit. Brazilci ale po remíze 1:1 v základní hrací době postoupili do čtvrtfinále hlavně díky tomu, že Júlio César další dva chilské pokusy chytil a stal se národním hrdinou.

„Před čtyřmi roky jsem byl označovaný za viníka vyřazení ve čtvrtfinále a nebylo lehké s tím žít. Jen bůh a moje rodina vědí, co jsem si za tu dobu musel prožít. Byl jsem tehdy hodně smutný. Teď pláču znova, ale štěstím,“ rozplýval se po vítězném osmifinále Júlio César

Přehrát

00:00 / 00:00

Penaltový rozstřel sledoval v Belo Horizonte reportér ČRo Jan Kaliba


„V reprezentaci jsem ještě neřekl všechno. Děkuju svým rodičům, kamarádům z týmu, děkuju trenérovi Scolarimu, že mi dal v národním týmu ještě jednu šanci, děkuji všem, kteří mi věřili a dodávali mi jistotu,“ dodal čtyřiatřicetiletý brankář.

Vítězství v osmifinále bylo hlavně jeho dílem, i když mu při dvou zásadních momentech pomohly tyče jeho branky - v poslední minutě prodloužení a v poslední sérii pokutových kopů. Další dva ale bývalý gólman Interu Milán, který teď hostuje z anglického Queens Park Rangers v Torontu, osobně zlikvidoval.

Celkem tedy proti němu Chilané selhali třikrát z pěti pokusů, což podle obránce Davida Luize sám předpověděl.

„Júlio byl fantastický a musíme mu poděkovat. Řekl nám, že tři penalty zneškodní, ať jsme při rozstřelu klidní. A to taky splnil. Je to profík,“ pochválil gólmana spoluhráč z obrany.

Je konec. Domácí výběr postupuje a Brazilci se vrhají na svého brankáře | Foto: Reuters

Brankář si během chvíle získal srdce brazilských fanoušků, takže se zatím nemusí bát, že dopadne jako nebohý Moacir Barbosa, který v roce 1950 pustil dva góly Uruguaycům v rozhodujícím zápase mistrovství světa v Riu na Maracaná, po čase pronesl památnou větu o tom, že v Brazílii je nejvyšším možným trestem pro zločince 30 let vězení, ale on dostal doživotí.

Tak silně umějí Brazilci cloumat emoce spojené s fotbalem a tak krutí umějí být na své hráče, obzvlášť na gólmany. Julio Cesar je teď naopak národním hrdinou, kterého oslavuje i prezidentka Dilma Rouseffová.

„Se starostmi, slzami a díky Juliovi Cesarovi jsme to zvládli“, vzkázala prezidentka, která postup své reprezentace ocenila možná nejvíc ze všech Brazilců - v říjnu bude totiž ve volbách svůj post obhajovat a co může být lepším předvolebním gulášem, než právě svézt se na vlně vítězství Brazílie na domácím šampionátu.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme