Útočník odpálil v Afghánistánu bombu na zaplněném tržišti, zabil skoro 90 lidí

Téměř 90 lidí zabil sebevražedný útočník, který odpálil nálož uprostřed tržiště ve východoafghánské provincii Paktika. K jednomu z nejkrvavějších útoků v historii země se zatím nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útok na tržišti v afghánské provincii Paktika

Útok na tržišti v afghánské provincii Paktika | Zdroj: Reuters

Bomba ukrytá ve vozidle explodovala v době, kdy bylo tržiště plné nakupujících lidí. Zemřelo 89 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Mezi oběťmi je většina civilistů a nejméně dva policisté. Silný výbuch poničil na 20 obchodů v okolí a několik aut.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Islamistické hnutí Tálibán podle agentury Reuters zaslalo médiím vyjádření, ve kterém se od tohoto útoku distancovalo a uvedlo, že "velmi lituje těchto útoků spáchaných na místní lidi".

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku v Afghánistánu mluvil zahraničněpolitický komentátor Milan Slezák

Násilností v Afghánistánu v posledním půlroce prudce přibylo, po nedávných útocích na vojenské hlídky nedaleko základny Bagrám zahynulo vedle řady civilistů i pět českých vojáků.

Tálibán zesiluje boje s blížícím se hromadným odchodem zahraničních jednotek, který se plánuje na konci roku. Západní spojenci v čele s USA svrhli v roce 2001 vládu Tálibánu v rámci boje proti islámskému terorismu. Islamisté věří, že porazí nové afgánské vládní síly a vrátí se k moci.

Martin Hromádka, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme