Ostrava má další industriální unikát. Opravené Trojhalí nabídne sport i zábavu

Ostrava dnes zpřístupní další část svého industriálního bohatství. Po bývalých hutích nebo plynojemu se k životu probouzí také pozůstatek koksovny Karolina – takzvané Trojhalí. V památkových halách nedaleko historického centra vzniklo po nákladné rekonstrukci zastřešené náměstí a sportoviště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojhalí: tady bude kultura

Trojhalí: tady bude kultura | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Unikátní místo pro trávení volného času si veřejnost poprvé prohlédne večer v rámci speciálního koncertu Jaromíra Nohavici.

„Tady vstupujeme podzemní rampou do té monumentální části, to je 4500 metrů čtverečních,“ ukazuje hlavní programový manažer Jan Rušaj. Na obrovském krytém náměstí už se vše připravuje na zahajovací koncert.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těsně před slavnostním otevřením nahlédla do prostoru Trojhalí i redaktorka Kateřina Daňková

Celý areál se dělí na sportoviště a historickou budovu Dvojhalí. „To je ten opravdový veřejný prostor, kde budou akce typu koncerty, ale my chceme toto náměstí zanechat otevřené i v průběhu dne,“ říká ředitel Trojhalí Petr Šnejdar.

Prostor bude sloužit také jako galerie, občasná tržnice, letní kino nebo v zimě zastřešené kluziště. Ještě před 50 lety přitom na stejném místě fungovala elektrocentrála pro celou koksovnu.

„Pan architekt Pleskot chtěl zanechat krásu v celých možnostech budov. To znamená, že vše, co přistavoval, dával do země tak, aby industriální památky zůstaly autentické, jak je naši předkové před sto lety postavili,“ dodává Šnejdar.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme