Teď poznávám, co je to Tour, komentuje König nervózní úvod slavného závodu

Řady diváků kolem trati cyklistické Tour de France v úterý povážlivě prořídly. Po úvodních etapách v Anglii se totiž závodníci poprvé vydali na francouzské silnice a ubylo nadšených příznivců, kteří nemají závod před očima rok co rok. Na obtížnosti jako takové to ale nezměnilo nic. A stejně tak ani na vítězi. Opět vyhrál Němec Marcel Kittel. Na 41. místě do cíle dojel Leopold König, jeden ze dvou Čechů, kteří letos bojují na Staré dámě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr NetAppu Leopold König (číslo 201) se rozjíždí před etapou, s ním i Jan Bráta (202)

Lídr NetAppu Leopold König (číslo 201) se rozjíždí před etapou, s ním i Jan Bráta (202) | Foto: Jiří Hošek

Šestadvacetiletý rodák z Moravské Třebové si premiérově užívá atmosféru slavného závodu, ale zároveň je na pozoru před následující záludnou etapou na kostkách, kterou organizátoři dokonce překřtili na „mini Paříž- Roubaix“. „Bude to peklo,“ varuje König

Leo, jaká byla první kontinentální belgicko-francouzská etapa Tour de France?

Přehrát

00:00 / 00:00

Leopolda Königa zachytil v cíli 4. etapy reportér Tomáš Kohout

Takhle jsem si přesně přestavoval první etapy na Tour. Vítr, stres a pády. Celý den jsme se museli tlačit dopředu. Dnešek byl nervózní, vepředu chtěl být každý. Sice se nejelo nějak veliké tempo, ale myslím si, že to všechny stálo hodně moc sil. Nebezpečný byl zase konec na mokru. Nervozita všechny hodně vysiluje. Už se těším, až budeme mít po kostkách a konečně najedeme do kopců. Teď teprve poznávám, co je to Tour.

Co pády? Podařilo se vám všem vyhnout?

Dneska ano. Včera jsem měl bohužel kolizi asi 6 kilometrů před cílem a chytil jsem úplně zbytečnou minutu, i když v celkovém hodnocení může znamenat jen jedno místo. Včerejšek mě trochu mrzí, ale pořádná Tour ještě ani nezačala. Zítra to chce přežít kostky a ztratit co nejméně před prvními kopci.

Dá se na kostky, které vás čekají v další etapě, připravit? Když, tak asi lépe psychicky než fyzicky…

Samozřejmě psychicky. Bude to peklo. Zítra (ve středu) se pojede asi devět sektorů ze závodu Paříž-Roubaix. Závod to ale bude jiný. Dopředu se budou tlačit všichni, sprinteři i jezdci, co jedou na celkové pořadí. Dnes byl po sprinterské prémii sjezd po kostkách a peloton se rozdělil do tří skupin. Způsobilo to paniku. Zítra se společně pojedou jen první dva sektory, pak se to rozdělí. Nedej bože někdo spadne a bude po závodě.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme