Liberec má unikátní pavilon leknínů. K vidění tam jsou největší vodní rostliny světa

Viktorie královská s bílými květy a listy o průměru až tři metry. Lotos indický nebo euryalé vzdorná se sytě růžovými květy na vodní hladině. Tyto a další lekníny najdou návštěvníci liberecké botanické zahrady v nově otevřeném skleníku s velkým vyhřívaným bazénem, který nahrazuje přírodní prostředí vodních květin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový pavilon leknínů byl otevřen 1. července v Botanické zahradě v Liberci.

Nový pavilon leknínů byl otevřen 1. července v Botanické zahradě v Liberci. | Zdroj: ČTK

„Mně se nejvíc líbí ten fialový. A taky támhle ten růžový,“ ukazují Ela a Štěpánka, které dnes přišly s prvními návštěvníky do nového pavilonu leknínů se svým tatínkem. Stejně jako dospělým se jim v pavilonu líbilo.

Také jedna z prvních návštěvnic, Romana Prošková uvítala, že je pavilon otevřený a že nabízí pohled na krásné lekníny. Čekala ale, že bude skleník větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

V libereckém pavilonu leknínů natáčela redaktorka Šárka Škapiková

„Na to, jak se o něm v Liberci už rok mluví, jaká to bude bomba a jak to bude pomalu největší pavilon na světě, tak mě překvapilo, jak je malý. Nechci to shazovat, je to krásné, ale tou velikostí to určitě nedosahuje světových rozměrů, řekla bych,“ poznamenala návštěvnice.

O výstavbě pavilonu leknínů se mluvilo v Liberci dlouhé roky. „Ty moje první náčrty, které jsem kupodivu po letech ještě našel v šuplíku, jsou z roku 2008,“ říká ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička.

Jeden čas to vypadalo, že pavilon nebude. Nakonec se na něj peníze v městské kase našly. A tak mohou lidé obdivovat evropsky unikátní skleník, který připomíná přirozené prostředí vodních květin.

„Ústřední náplní tohoto pavilonu je veliký bazén, má 128 metrů čtverečních a ve stěnách a ve dně má vytápění. Můžeme v něm pěstovat třeba ty veliké viktorie nebo euryalé vzdornou, největší lekníny světa.“

Viktorie Cruzova (Victoria cruziana) v novém pavilonu leknínů v Liberci | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Vodní plochu v novém pavilonu zaplnily jak největší, tak nejpestřejší vodní rostliny světa. „Můžeme sem dát tropické lekníny neuvěřitelných barev, vidíme zde už první kvetoucí. Když je člověk vyfotografuje, tak si každý myslí, že je ta barva přidaná na počítači. Ale je to skutečnost.“

Kromě rostlin doporučuje ředitel Miloslav Studnička soustředit se při návštěvě nového pavilonu také na jeho architektonickou podobu.

„Ta architektura je zase avantgardní, přitom harmonizuje s dosavadním skleníkovým areálem, čili je to další buňka do toho pletiva. My tomu říkáme, že to jsou buňky rostlinného pletiva,“ dodává ředitel liberecké botanické zahrady.

Lekníny budou dál k vidění jak v původní expozici tropického pralesa, tak v novém pavilonu.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme