Stát má platit státu. Lesy ČR se soudí s Agenturou ochrany přírody a krajiny

Lesy České republiky a Agentura ochrany přírody a krajiny, dvě státem zřízené organizace, mezi sebou aktuálně vedou 124 soudních sporů. Lesy v nich požadují po Agentuře proplacení náhrad újmy za ztížení hospodaření, například za nekácení stromů třeba v chráněných krajinných oblastech. Agentura ochrany přírody a krajiny tak bude muset zaplatit víc než 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření naučné stezky Beškovský les - Kokořínsko (3)

Otevření naučné stezky Beškovský les - Kokořínsko (3) | Foto: Jana Huzilová

„Je potřeba urychleně vytvořit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, kde se popíše to, že se náhrada újmy nevztahuje na státní pozemky,“ říká ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Agenturu zřídilo ministerstvo životního prostředí a spadá pod ní podstatná část území České republiky, mimo jiné 24 chráněných krajinných oblastí nebo víc než 200 národních přírodních rezervací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu státních lesů s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR natáčel reportér Václav Plecháček

Agentura přitom dlouhá léta odmítala Lesům ČR náhrady platit. Není prý logické, aby si odškodnění nárokoval státní podnik.

Agentura ochrany přírody a krajiny a Lesy České republiky aktuálně vedou 124 soudních sporů.

František Pelc připouští, že pokud agentura bude muset zaplatit, půjde o zhruba 306 milionů korun.

„Problém je ovšem v tom, že ministerstvo životního prostředí, respektive Agentura ochrany přírody a krajiny takové prostředky nemá,“ říká Pelc.

Jediné možné řešení je podle něj to, že MŽP dostane tyto peníze do svého rozpočtu a agentura je převede Lesům ČR.

Lesní zákon - paragraf 11: Základní povinnosti, odstavec 3:
Vlastník lesa má právo na náhradu újmy vzniklé v důsledku omezení hospodaření v lese vůči orgánu státní správy, který o tomto omezení rozhodl. Orgán státní správy může uložit úhradu této náhrady osobám, v jejichž zájmu o tomto omezení rozhodl.
Zdroj: Lesní zákon

Lesy ČR ale tvrdí, že si náhrady nárokovat musí. Jejich mluvčí Zbyněk Boublík se přitom odvolává na nedávné rozhodnutí nejvyššího soudu.

„Lesy České republiky dodržují platné zákony. Lesní zákon Lesům ČR ukládá, aby na příslušných orgánech ochrany přírody vyžadovaly náhradu za ztížené podmínky hospodaření. Toto potvrdil i nález Nejvyššího soudu České republiky,“ říká mluvčí.

Proti tomu už ale Agentura ochrany přírody a krajiny podala ústavní stížnost.

Celá situace přitom některým řadovým zaměstnancům v obou společnostech připadá absurdní. Stát prý vlastně zaplatí státu a navíc jedna strana bude muset uhradit náklady soudních řízení.

Nezbytnou součástí náhrad je také příprava podkladů a jejich ověřování a tím se v obou státních institucích zabývají desítky lidí.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme