Prahu v létě čekají výluky, dopravní podnik chce opravit čtyři tramvajové tratě

Dopravní podnik se rozhodl opravit během letních měsíců hned čtyři tramvajové úseky najednou. Důvodem je jejich výrazně zhoršený technický stav. Za dva měsíce by tak chtěl obnovit téměř 8 kilometrů tramvajových tratí. S opravami je spojena i řada dopravních omezení a především výluky, které potrvají minimálně do konce srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová tramvajová zastávka Sídliště Řepy

Nová tramvajová zastávka Sídliště Řepy | Foto: Tomáš Adamec

Opravovat se bude mimo jiné tramvajová trať na Karlově náměstí mezi ústím Myslíkovy ulice a ulicí Na Moráni. Oprava bude rozdělena do dvou etap.

„V první etapě budou tramvaje jezdit odklonem Myslíkovou ulicí přes Jiráskovo náměstí. Linka 22 bude celý úsek objíždět. Vzniknou náhradní tramvajové linky 23 a 33,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje pražského Dopravního podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o letních výlukách tramvají v Praze zjistila reportérka ČRo Veronika Štefanová

Linka 23 pojede po trase Malovanka - Lazarská - Kobylisy, linka 33 zase z Nádraží Braník přes Karlovo na Kubánské náměstí. Ve druhé etapě oprav tratě na Karlově náměstí budou kromě linek 3, 18 a 24 odkloněny i linky 10 a 16 přes Národní třídu a Újezd.

„Bude vybourána celá konstrukce tramvajové trati, budou přebudovány tramvajové zastávky s cílem mírně zvýšit nástupní hranu a tím zvýšit komfort při nástupu a výstupu,“ vysvětluje Miroslav Penc.

Opravy se dočká i úsek mezi zastávkami Průběžná a Nádraží Hostivař, který byl naposledy rekonstruován v 80. letech. Na trati přibudou zastávky Obchodní centrum Hostivař a Dubečská a také nízkopodlažní tramvaje.

„Tramvaje přestanou jezdit. Linka 22 bude zkrácena na Kubánské náměstí, linka 26 bude odkloněna na zastávku Čechovo náměstí,“ uvedl Jan Šurovský, technický ředitel Dopravního podniku.

Rekonstrukce utlumí hluk

Na Bělohorské ulici plánuje dopravní podnik opravu trati i zastávek. Proto musí být linky 22 a 25 ukončeny už v zastávce Malovanka, odkud pojede náhradní autobusová doprava.

„Poté, co ta trať bude zrekonstruována, bude výrazně utlumen hluk z projíždějících souprav. Zastávky budou bezbariérově dosažitelné a v úseku mezi Břevnovským klášterem a Malovankou a v okolí Malého Břevnova bude provedeno zatravnění tramvajové trati,“ plánuje technický ředitel pražského Dopravního podniku.

Kvůli opravě po loňských povodních bude vyloučen provoz i mezi zastávkami Nádraží Braník a Sídliště Modřany. Tramvaje 3, 17 a 57 nahradí autobusová linka X17.

Oprava všech zmiňovaných úseků začne 28. června o půlnoci. Většina úseků by měla být dokončena na začátku září, trať do Hostivaře až v jeho polovině. Opravy vyjdou na více než 400 milionů korun.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme