Lidé z celé republiky zamířili na tradiční Národní pouť na Velehrad

Národní poutí ve Velehradě dnes vrcholí Dny lidí dobré vůle. Tisíce poutníků si připomínají příchod svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Pořadatelé připravili velká odstavná parkoviště a kyvadlovou dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehrad

Velehrad | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Před sametovou revolucí se komunisté snažili poutníkům cesty na svaté místo co nejvíce ztížit.

„Napřed nás za totality nechali tady v tej dědině a šli jsme z tama pěšky, myslím, pět kiláků. A pak jsme jezdili na povolení. No a teď už jedem radši autobusem,“ vzpomíná Josef Lacek.

Každoročně v lidovém kroji přijíždí i Božena Lacková z Kozojídek.

„Nedovedeme si představit, že bychom tu nebyli jeden rok. Je to taková naša radosť, že tu možeme byť a že to možeme sdílet s tema luďma, co sú tady a je to pro nás takové potěšení a povzbuzení zas na další rok,“ pochvaluje si.

Podle kazatele slavnostní bohoslužby, kardinála Dominika Duky, považovali současníci oba misionáře, které si dnes lidé na Národní pouti připomínají, za velké snílky.

V roce 863 dorazili Cyril a Metoděj na Velkou Moravu. Zval je kníže Rostislav

Číst článek

„Protože realita se nám někdy zdá, že znamená sehnout se a kráčet a mlčet, ale ta síla, kterou tito lidé měli, byla síla víry. A my z tohoto podniku žijeme dodnes.,“ přibližuje Dominik Duka.

Slavnostní mše začala v půl jedenácté dopoledne. Lidé se mohou i dnes připojit k ručnímu přepisování bible. Až do patnácté hodiny se zde představuje se svými projekty Charita České republiky.

Od rána také mohou zájemci nahlédnout na unikátní výtisk bible z originální matrice slavného grafika Bohuslava Reynka.

Roman Verner, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme