Do tendru na pěstování konopí v ČR se hlásí 16 uchazečů

Do tendru na pěstování léčebného konopí se přihlásilo 16 firem. Vítěz tendru, který pořádá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), získá licenci na dodávku 40 kilogramů konopí. Léčebné konopí se k nám teď dováží z Holandska, ale kvůli problémům se zaváděním elektronických receptů se zatím nepředepisuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

konopí

konopí | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Jsme samozřejmě rádi, že se Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví pod novým vedením snaží ten přes rok zamrzlý proces zpřístupnění léčebného konopí pacientům odblokovat,“ poznamenal Pavel Kubů z pacientského spolku pro léčbu konopím KOPAC.

Zdůraznil nicméně, že podle něj je tendr jako takový postaven na podmínkách z dob předchozího vedení, které nejsou úplně ideální. „Každopádně je lepší, že se autority snaží najít způsob, jak konopí produkovat i lokálně,“ doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kubů z pacientského spolku pro léčbu konopím KOPAC v pořadu Stalo se dnes

Podle drogového epidemiologa a poradce ministra zdravotnictví Tomáše Zábranského se musí nejdřív zrušit podzákonné normy z dob ministra Hegera, které pěstování léčebné marihuany omezují.

„Nelze předepsat konopí v dávkách, které by byly účinné pro více než padesát procent pacientů. Musí se nějakým způsobem pohnout nešťastné ustanovení, které po sobě nechal pan ministr Heger, že konopí nesmí být hrazeno z veřejného pojištění,“ poznamenal Zábranský s tím, že ministerstvo normy zruší do konce prázdnin.

V prvním kole mohou uspět uchazeči, kteří splní kvalifikační předpoklady a technické podmínky, včetně pravidel správné pěstitelské praxe.

Vyhodnocení nabídek by mělo být do 25. srpna, úspěšní uchazeči pak postoupí do 2. kola, kde bude měřítkem nabídnutá cena.

„My nyní posoudíme, zda uchazeči splnili podmínky stanovené v zadávací dokumentaci, a kdo je splní, postoupí do druhého kola. Pro druhé kolo bude výzva teprve vyvěšena i s upřesněním termínu, do kdy mohou firmy nabídky zaslat,“ uvedla mluvčí SÚKLu Lucie Šustková.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme