Ve funkci nečekaně skončil šéf britské diplomacie William Hague

Britský ministr zahraničí William Hague odstoupil v pondělí večer s okamžitou platností z funkce. Spolu s ním končí v kabinetu premiéra Davida Camerona nejméně čtyři další ministři. Očekává se, že jména jejich nástupců oznámí Cameron ráno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr zahraničí William Hague podal demisi (archivní foto)

Britský ministr zahraničí William Hague podal demisi (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Hagueovo rozhodnutí přišlo krátce poté, co odchod z Cameronova kabinetu oznámil veterán ostrovní politiky, ministr bez portfeje Kenneth Clarke.

Svůj úřad v pondělí opustili také ministr pro policii Damian Green, ministr pro vysoké školství a vědu David Willetts a nejvyšší státní zástupce pro Anglii a Wales Dominic Grieve.

K rozsáhlé obměně svého kabinetu přistoupil premiér rok před parlamentními volbami. Podle zákulisních informací chce Cameron zvýšit podíl žen ve vládě a učinit svůj tým celkově přitažlivějším.

Odchod Haguea nebyl podle vládních zdrojů vynucený. Ministr prý mohl britskou diplomacii nadále vést, pokud by si to přál. Hague teď bude mít na starosti vládní agendu v Dolní sněmovně.

Už několikrát dal ale na vědomí, že se chystá odejít do politického důchodu. V roce 2015 se prý ani nechce ucházet o poslanecký mandát.

„Myšlenka je asi taková, že se má William Hague v příštím roce velmi intenzivně věnovat předvolební kampani po celé Británii. Zvlášť v severní Anglii by to pro Konzervativce mohlo být hodně důležité,“ uvedl pro BBC někdejší Hagueův poradce lord Finkelstein.

Uvolněný post ministra zahraničí by podle mediálních spekulací mohl zaujmout dosavadní ministr obrany Philip Hammond. Změny ve vládě během funkčního období mají ve Velké Británii dlouhou tradici.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme