Pokutu za kameru na domě musí vyřešit české soudy, řekl evropský generální advokát

Spor mezi právem na soukromí a právem na ochranu vlastního majetku musejí vyřešit samy české soudy. Uvedl to Generální advokát Soudního dvora Evropské unie, který posuzoval případ třebíčského novináře Františka Ryneše. Ten na dům své manželky umístil kameru, díky které se podařilo chytit vandaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamera - ilustrační fotografie

Bezpečnostní kamera - ilustrační fotografie | Foto: Vladan Dokoupil

Kamera ale zároveň snímala i část ulice a na to si stěžoval jeden z útočníků. České úřady pak Františku Rynešovy udělily pokutu za porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Ryneš se odvolal a české soudy se nakonec obrátily na evropský soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Vobořil, výkonný ředitel sdružení Iuridicum Remedium, ve vysílání Radiožurnálu

Generální advokát, tedy poradce soudu, ve svém stanovisku zdůraznil, že provozování kamer musí respektovat směrnici na ochranu osobních údajů. V oprávněných případech ale jsou přípustné výjimky.

Jestli je touto výjimkou i případ Františka Ryneše, musejí rozhodnout samy české soudy. Soudní dvůr unie se stanoviskem svého generálního advokáta většinou řídí.

Podle Ryneše se jiný závěr od generálního advokáta čekat nedal. „Myslím si, že je to dobrý výsledek a že Nejvyšší správní soud rozhodne spravedlivě,“ dodal.

Výkonný ředitel sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil poukazuje ale na to, že kamerové systémy jako takové představují čím dál akutnější problém a že se hranice našeho soukromí stále nenápadně posouvají.

„Řada systémů skutečně funguje tak, že se porušuje zákon o ochranně osobních údajů, nejsou dodržovány podmínky instalace kamerových systémů,“ doplnil Vobořil s tím, že používání mnohých kamer se opírá o jednu výjimku: „Kde nemusíte mít souhlas subjektů, které jsou na kameře zachyceny, pokud tím chráníte své právo a pokud je to vyvážený zásah.“

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme