Obyvatele Hejnic na Liberecku trápí objížďky. Kraj informoval pozdě

Obyvatele Hejnic na Liberecku trápí pokračující objížďky. Od povodní v roce 2010 jich zažili už několik. O těch aktuálních v sousední Raspenavě dostali od Libereckého kraje informace pozdě. Navíc si myslí, že objízdné trasy měli krajští radní vyřešit lépe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava Tyršovy ulice v Hořovicích na Berounsku (2)

Oprava Tyršovy ulice v Hořovicích na Berounsku (2) | Foto: Petr Kološ

„Je to špatné, protože lidé jezdí na Nové Město až přes Frýdlant. Každý nedělá za 26 tisíc nebo kolik je vlastně průměr, tyhle peníze mají jiní,“ rozčiluje se řidič Honza z Hejnic, který denně vozí svou maminku do nemocnice v Liberci.

Po objížďkách přes osadu Peklo nebo Ludvíkov pod Smrkem najede o 20 kilometrů navíc. V Pekle je to navíc podle něj doslova peklo, silnice je úzká, jinde je jako tankodrom a navíc jsou tam stavební stroje.

Liberecký kraj měl, jak zdůrazňuje, udělat objízdné trasy kratší - přímo přes rozkopanou Raspenavu, kde by pomohly semafory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejnice navštívila reportérka ČRo Ivana Bernáthová

Někteří řidiči začali přes Raspenavu jezdit, riskují ale pokutu. „Stojí tam policajti, a když si někdo zkracuje cestu, dostává pokutu,“ říká zedník Jirka.

Podle nezávislého místostarosty Hejnic Jaroslava Demčáka začali policisté dodržování zákazu hlídat po nepříjemném incidentu. „Vedoucí místní policie odchytl člověka na motorce, který ho chtěl srazit, proto tam chytají."

Místostarosta Demčák je naštvaný na Liberecký kraj ne kvůli tomu, že hejničtí obyvatelé musí opět jezdit po objížďkách. Chápe, že opravy se udělat musí, ale vadí mu, že se Hejnice dozvěděly o trase těsně před uzavírkou.

„Pokud se lidé den před uzavírkou dozvědí, kudy mají jet, tak to je to nejhorší. Když se to dozvědí dřív, například, že Oldřichov se dá projet přes semafory, tak budou klidnější,“ tvrdí místostarosta.

V nedalekém Oldřichově v Hájích a v Mníšku se opravují propustky a silnice po loňské bleskové povodni. I když tam věděli, že se oprava chystá, také je Liberecký kraj neinformoval včas o tom, kudy objížďka povede.

Krajský radní se omluvil

Oldřichovským a hejnickým obyvatelům se nakonec po sérii slovních přestřelek přes sociální média a sdělovací prostředky omluvil krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

„Mrzí mě to a omlouvali jsme se občanům. Bohužel se to nedalo udělat jinak, protože než byla podepsána smlouva a byly vyřízeny objížďky ve Frýdlantě, tak se to nedalo urychlit,“ mrzí krajského radního.

Jaroslav Demčák si nakonec s Vladimírem Mastníkem při osobním setkání slíbili, že Liberecký kraj bude lépe a hlavně včas komunikovat.

Podle Vladimíra Mastníka sice nejde, jak navrhují někteří hejničtí občané, udělat v Raspenavě objízdnou trasu přes místní komunikace a řídit tam dopravu semafory jako v Oldřichově, lidé se ale zbaví silničních tankodromů.

„Poloha Raspenavy a Hejnic je taková, že nejdou udělat objíždky jinudy. Počítáme s tím, že až se silnice opraví, že opravíme i silnice do Ludvíkova a z Ludvíkova do Hajniště, takže budou mít takový nadstandard, že ty silnice budou mít opravené," plánuje Vladimír Mastník.

Ivana Bernáthová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme