OSN kritizuje Izrael za to, že v pásmu Gazy zřejmě páchá válečné zločiny

Izrael podle OSN pravděpodobně porušuje mezinárodní právo a páchá válečné zločiny. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová to prohlásila v souvislosti se zabíjením civilistů včetně dětí a ničením domů v Pásmu Gazy. Pillayová také ostře odsoudila palestinské radikály za ostřelování Izraele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová | Zdroj: Reuters

V Izraeli dnes jedná generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman mu řekl, že mimořádné zasedání OSN v Ženevě, kde se projednávají možné válečné zločiny Izraele, je jen součástí pokrytecké hry mezinárodního společenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem konfliktu na Blízkém východě mluvili Irena Kalhousová, analytička Institutu pro národní bezpečnostní studia v Tel Avivu, a analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík

Lieberman také Pan Ki-munovi připomněl nález zbraní, které byly ukryté v Gaze v jedné ze škol zřízených OSN.

Izraelská armáda dnes zintenzivnila útoky na jihu Gazy. Zatím nepotvrzené zprávy mluví znovu o velkém počtu obětí. Celkově jich je od začátku izraelské operace mezi Palestinci 650, z toho více než 160 dětí. Na izraelské straně je za tři týdny konfliktu 30 mrtvých vojáků.

Kvůli pokračujícím bojům a včerejšímu ostřelování mezinárodního letiště u Tel Avivu řada mezinárodních aerolinek přerušila s Izraelem letecké spojení.

Izraelský premiér naléhá na USA, aby obnovily letecké spojení do Tel Avivu

Číst článek

České aerolinie se k tomuto kroku zatím nechystají. Podle izraelského prezidenta Šimona Perese ale rušení letů nikam nepovede. Řešením je podle něj ukončení raketových útoků palestinských radikálů.

Do Izraele mezitím přicestoval americký ministr zahraničí John Kerry. Chce prosadit příměří, které navrhl Egypt.

Kalhousová: OSN není objektivní

Podle odbornice na Blízký východ Ireny Kalhousové nemá dnešní vyjádření komisařky OSN pro lidská práva velký význam.

„Tato instituce na půdě OSN velmi často přijímá protiizraelské rezoluce, aniž by jmenovala i druhou stranu. Takže v Izraeli tyto rezoluce bohužel nemají žádný efekt nebo naopak způsobí pouze negativní reakci, protože tato instituce je naladěna protiizraelsky a jakákoli propalestinská rezoluce tam vždy projde,“ vysvětluje.

Kalhousová se proto domnívá, že prohlášení Navi Pillayové pouze přiostří vztahy mezi Izraelem a OSN. V rezoluci podle analytičky prý navíc vůbec není zmíněno radikální palestinské hnutí Hamás, proti kterému Izrael bojuje.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme