Protipovodňová opatření se v jižních Čechách vyplatila, chystají se další za stamiliony

Před rokem na začátku června zvedly deště hladiny řek, které zaplavily řadu domů. Jedním z nejpostiženějších krajů byly jižní Čechy. Ty by měly být letos už chráněné lépe – díky novým protipovodňovým opatřením. A další opatření za stamiliony korun se chystají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vliv protipovodňových opatření na historické domy zůstává nevyřešen

Vliv protipovodňových opatření na historické domy zůstává nevyřešen | Foto: Ivan Studený | Zdroj: Český rozhlas

Už loni byly některé protipovodňové stavby znát.

„Kapitola sama pro sebe byl Český Krumlov, kde působilo škody už 80 kubíků, a ta rozestavěná stavba, která tam tehdy byla, provedla 200 kubíků, aniž by došlo k vybřežení. České Budějovice byly dokončené, tady proteklo 620 kubíků a voda zůstala bezpečně v korytě, nemusely se stavět ani mobilní zábrany. To samé Dráchov, kde už to také bylo dokončeno,“ vzpomněl na situaci před rokem ředitel Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o protipovodňové ochraně na jihu Čech natočila redaktorka Jitka Cibulová-Vokatá

Povodí Vltavy plánuje i v následujících letech vybudovat další protipovodňová opatření za necelých devět set padesát miliónů korun.

Provést by se měla na českokrumlovské Polečnici, na Malši v Českých Budějovicích, na rybníku Rožmberk, v Husinci, Volyni a Budyni.

Také Jihočeský kraj se snažil od loňska pokročit v ochraně proti velké vodě. „Bezpečnostní rada kraje nařídila krajskému úřadu a jeho odborům aktualizovat povodňové plány, zmonitorovat stav hrází vodních děl,“ uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). To se podle něj netýká jen přehrad, ale i rybníků včetně těch malých.

Tématem měly být i manipulační řády rybníků.

„Někteří majitelé rybníků drží rybníky na maximální vodě – chápu to z hlediska rybářského nicméně z hlediska povodňového a velké vody pak ty rybníky nejsou schopni zadržet už žádnou další vodu a ta se může velmi nebezpečně valit i přes samotnou hráz takového rybníka,“ podotkl Zimola.

V Jihočeském kraji je celkem jedenáct obcí, kde není možné vybudovat protipovodňová opatření. Mezi ně patří také Putim na Písecku.

Podle putimského starosty Petra Matouše (ČSSD) by mohlo být řešením, kdyby se nemovitosti, které jsou pravidelně zaplavované, vykoupily. Většina obyvatel by prý s touto nabídkou souhlasila.

„Ti lidé tam žijí, takže situaci znají a i z té zkušenosti, že jsou povodně za posledních jedenáct let potřetí, tak vědí, že je ta situace vážná a chtějí ji řešit. Takřka 90 procent z nich by to vnímalo jako řešení,“ řekl Matouš.

Zatopená část Putimi s mlýnem. | Foto: Roman Verner

Jitka Cibulová Vokatá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme