V 1. pololetí uzavřeli lidé více stavebních spoření. Dlouhodobě ale jeho obliba klesá

Uplynulé pololetí bylo pro stavební spořitelny na českém trhu úspěšné. Uzavřely téměř 360 tisíc nových smluv. Jejich počet tak meziročně vzrostl o 102 tisíc. Dlouhodobě ale mají spořitelny stále méně nových klientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba domu

stavba domu | Foto: Jan Rosenauer

Tento způsob spoření je po Čechy stále zajímavý. Někteří analytici dokonce říkají, že jsou na něj střadatelé už mnoho let zvyklí a za současného ekonomického vývoje dávají přednost stabilnímu a bezpečnému způsobu spoření.

Domácnosti se ale na druhou stranu už delší dobu ohlížejí po jiných, hlavně výnosnějších alternativách dlouhodobého zhodnocování peněz. Nárůst nových smluv je z tohoto důvodu podle odborníků malým překvapením.

2009 začátek krize, 2010 konec státní podpory

Od roku 2009 kvůli nástupu finanční krize totiž počet nových smluv podle Asociace českých stavebních spořitelen meziročně snižoval. V roce 2009 se snížil téměř o 20 procent na 575 tisíc. Pokles se pak zastavil až roku 2012.

Zásadním okamžikem také bylo, že vláda v roce 2010 snížila státní podporu u všech smluv, která je maximálně 2 tisíce korun ročně. Současně s tím zrušila i daňové osvobození úroků z vkladů. Pro některé klienty tak přestalo být toto spoření výhodné, což se tedy nepříznivě projevilo i ve statistikách.

Vloni tak uzavřely stavební spořitelny necelých 450 tisíc nových smluv. Domácnosti jich ale prý budou uzavírat méně. Podle dřívějšího odhadu Asociace stavebních spořitelen by se měl do několika let jejich celkový počet dostat pod 4 miliony.

Ustálení poklesu na 4 miliony nových smluv ročně

Co je ale důležité, podle odhadů by se měl na této hranici pokles ustálit. A z toho zřejmě pramení optimismus některých odborníků, že stavební spoření má kvůli zásahům vlády to nejhorší za sebou. Tajemník asociace Jiří Šedivý už dříve potvrdil, že pokles není nic nového.

„Ve stavebním spoření zaznamenávám pokles v podstatě už 10 let. Za hlavní příčiny spatřujeme snížení státní podpory. Vždycky vidíme, že první zhruba tři roky je pokles rychlejší a poté zpomaluje. Z toho tedy vychází i náš odhad, že pokles smluv postupně klesne pod 4 miliony,“ dodal Jiří Šedivý.

Pokud lidé nechtějí uzavírat nové smlouvy o stavebním spoření, mají několik možností. Stále ale podle analytiků platí, že bezpečné formy ukládání peněz nabízí stát. A jednou z možností jsou třeba spořicí státní dluhopisy. Podle některých analytiků jsou dokonce konkurencí stavebnímu spoření.

Dluhopisy

„Jsou podobné stavebnímu spoření v tom smyslu, že i u těchto dluhopisů musíte mít vázány peníze dost dlouhou dobu na to, aby byl dosažen ten vyšší úrok, a pak poměrně vysoká bezpečnost,“ potvrdila například ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Ministerstvo financí během dvou let počítá s vydáním těchto cenných papírů za 10 až 50 miliard korun ročně. Celkový objem ale nakonec určí poptávka.

Třeba při loňské vánoční emisi si Češi objednali spořicí státní dluhopisy za víc než 21 miliard korun. Jinými slovy - to je částka, kterou si od nich půjčil stát.

Naposledy rezort financí nabídl tento typ dluhopisů letos v květnu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme