Obama: Spojené státy mají důkazy, že malajsijské letadlo zasáhla raketa

Americký prezident Barack Obama oznámil, že malajsijské letadlo Boeing 777 sestřelila nad východní Ukrajinou raketa vypálená z oblasti, kterou kontrolují separatisté. Podle něj musí na Ukrajině okamžitě začít platit klid zbraní a Rusko musí udělat vše pro to, aby pomohlo situaci v zemi uklidnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je pád malajsijského letadla nad východní Ukrajinou globální tragédií, která by se měla důvěryhodně vyšetřit

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je pád malajsijského letadla nad východní Ukrajinou globální tragédií, která by se měla důvěryhodně vyšetřit | Zdroj: Reuters

Obama považuje pád letadla za globální tragédií – malajsijský stroj se zřítil nad Evropou a na jeho palubě byli cestující z celého světa. Věří, že havárie otevře mezinárodnímu společenství oči.

„Víme také, že to není poprvé, co bylo na východní Ukrajině sestřeleno letadlo. Rebelové už takto zasáhli několik ukrajinských strojů včetně helikoptéry a stíhačky. Navíc víme, že Rusko tyto separatisty soustavně podporuje – včetně vojenského výcviku a dodávek zbraní,“ prohlásil Obama.

Později svá slova trochu zmírnil a dodal, že ještě není úplně jasné, kdo rakety vystřelil. Vše prý ale nasvědčuje tomu, že to byli proruští separatisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev amerického prezidenta Baracka Obamy sledovala redaktorka Silvie Třeslínová

Obama upozornil, že je důležité, aby se teď celá událost důkladně prošetřila. Na vyšetřování by se podle jeho představ mělo podílet více států, mimo jiné i Rusko.

Letadlo malajsijských aerolinek bylo podle zjištění Spojených států sestřeleno raketou země-vzduch NSA 11.

„Jelikož je ovládání takového systému složité, je téměř nemožné, že ho separatisté použili bez pomoci někoho, kdo ho umí obsluhovat. Nemůžeme tedy vyloučit, že jim technicky nepomáhal někdo z ruských vojáků,“ přiblížila na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN velvyslankyně Spojených států Samantha Powerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině sledují zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu Ondřej Houska a Martin Dorazín

Velvyslanec Ruska při OSN ale namítá, že vyšetřování by mělo probíhat bez předem určených závěrů.

Podle různých zpráv se letadlo rozpadlo už ve vzduchu a jeho trosky dopadly do dvorů v oblasti dolu Petropavlovský.

Na místě neštěstí celý den pracovali záchranáři z ministerstva pro mimořádné situace, vyprostit se jim podařilo už více než 180 těl. Ostatky budou zřejmě převezeny do charkovské nemocnice. Do Kyjeva by také měli přiletět příbuzní obětí. Ukrajina jim poskytne bezplatné ubytování a veškerou pomoc.

Informační válka o sestřelené letadlo: zmatek kolem černých skříněk i údajné odposlechy

Číst článek

K ukrajinské státní vyšetřovací komisi by se měli brzy připojit experti z USA, Nizozemska a Malajsie. Asijská země vyslala 62 odborníků. Na místo tragédie má dohlédnout také asi třicítka pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Lokalita, kam letadlo spadlo, je pod kontrolou proruských separatistů. Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky ale dali oficiálně najevo ochotu spolupracovat. Oznámili, že umožní příslušníkům OBSE i nezávislým vyšetřovacím komisím volný přístup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si o nehodě myslí obyvatelé ukrajinského Slavjansku, zjišťoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

O tragédii malajsijského letadla se hojně diskutuje i na náměstí v ukrajinském Slavjansku. Názory na příčinu neštěstí se různí. Podle některých šlo o omyl, podle jiných o záměr.

„Sestřelili ho. Samozřejmě je mi těch lidí líto, ale s tím nic nenadělám. A kdo za to může? Pokud to území kontroluje takzvaná Doněcká lidová republika, která má raketové komplexy Buk, tak kdo asi mohl letadlo sestřelit? Satelity a rozvědka potvrdily, že se tyto zbraně dostaly na Ukrajinu přes ruskou hranici,“ upozorňuje pan Vladimir.

Také mladý Jurij si myslí, že útok na letadlo nebyl omylem: „Vojenský letoun přece každý odborník pozná. Letí v jiné hladině než civilní letadlo. To ví i laik. I my to víme. Asi to byla provokace, aby sem Putin vyslal vojska k jejich obraně. A možná chtěli ukázat, že mají dobrou zbraň, kterou mohou použít proti armádě.“

Osud černých skříněk není zcela jasný

Vojenští analytici byli už dnes ráno přesvědčeni o tom, že americké a ruské tajné služby díky svým špionážním družicím dávno vědí, jak k pádu letadla došlo. Podle analytika Martina Kollera umí takové družice určit přesně i oblast, odkud raketa vyletěla. Kdo ji ale odpálil, odhalit nedokážou.

Pokud se mezi troskami letadla podaří najít části rakety, která letadlo nejspíš sestřelila, mohlo by být o nehodě jasněji. „Na většině dílů rakety jsou výrobní čísla, podle kterých lze zjistit, kdo ji měl,“ říká Koller.

Napovědět mohou také záznamy z černých skříněk. Jejich osud ale není úplně jasný. Spekulovalo se o tom, že se dostaly do rukou proruských ozbrojenců, kteří je chtěli předat ruské rozvědce. Rusko ale veřejně deklarovalo, že je převzít nehodlá.

Malajsie vyšle na východ Ukrajiny vyšetřovatele. Mají prozkoumat místo nehody

Číst článek

Dvě černé skříňky dnes údajně našli ukrajinští záchranáři. Podle prezidenta Petra Porošenka by se měly předat mezinárodním expertům.

Vysoce postavený evropský expert na leteckou dopravu mimo záznam řekl, že černé skříňky ze zříceného letadla by měly být schopny odhalit příčinu výbuchu. Popřel tak informace některých médií, podle kterých v tomto případě záznamy ze skříněk nepomůžou.

S rodinami Nizozemců, kteří zahynuli při pádu malajsijského letadla, soucítí i Češi

Číst článek

Podle tohoto experta bude důležitý především akustický záznam, který pomůže rozlišit, jestli byl příčinou výbuchu zásah rakety nebo třeba exploze bomby na palubě. Expert zároveň tvrdí, že i kdyby černé skříňky načas padly do nesprávných rukou, je téměř nemožné jejich záznam zfalšovat.

Nizozemci truchlí, svět žádá vyšetřování

Na palubě letadla cestovalo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců včetně posádky, 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující ještě nebyli identifikováni. České ministerstvo zahraničí s jistotou potvrdilo, že nebyl přítomen žádný Čech.

Nizozemský premiér Marc Rutte je podle svých slov v hlubokém šoku: „Stalo se to nejhorší, co mohlo. Je to největší letecká katastrofa v nizozemské historii. Otřáslo to celou zemí. Jsme v duchu s příbuznými obětí.“

Trosky údajně sestřeleného letadla na východě Ukrajiny | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Prohlásil, že pokud stáli za pádem letadla teroristé, udělá vše pro to, aby byli viníci postaveni před soud. Nizozemsko dnes vyhlásilo státní smutek, vlajky vlají na půl žerdi. Na speciální webovou stránku chodí desítky tisíc kondolencí.

Vyjádření soustrasti přišlo i od Evropské unie. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a šéf summitů evropských lídrů Herman van Rompuy zaslali kondolenci také Malajsii a všem dalším zemím, jejichž občané byli na palubě letadla. Evropská unie, Severoatlantická aliance i Rada bezpečnosti OSN žádají okamžité a objektivní vyšetření neštěstí.

Martin Dorazín, Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, krw, Marie Machytková, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme