Jednota Iráku se rozpadá. Kurdové se rozhodli bojkotovat centrální vládu

Iráčtí Kurdové budou bojkotovat vládu premiéra Málikího. Prohlubuje se tak roztržka mezi šíitským premiérem Málikím a vedením kurdské autonomie, která leží na severu země. Uprostřed toho přicházejí zprávy o tom, že radikálové z hnutí Islámský stát se zmocnili jaderného materiálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák. Kurdští obránci v Kirkúku

Irák. Kurdští obránci v Kirkúku | Zdroj: Reuters

Irácká vláda přiznala, že radikální islamisté získali z univerzity v Mosulu na 40 kilogramů uranu. Spojené státy ale ujišťují, že uran je neobohacený a nedá se použít k výrobě zbraní.

Americké prohlášení podle všeho zahrnuje i možnost použití pro výrobu takzvané špinavé bomby - tedy zařízení, které rozmetá radioaktivní materiál pomocí konvečních výbušnin. Takže i když zpráva vypadá na první pohled hrozivě, podle všeho to zas tak velký problém nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v Iráku informoval Ondřej Himmer ze zahraniční redakce

Větší nebezpečí pro Irák zřejmě představuje roztržka mezi centrální vládou a kurdskou samosprávou.

„Nezúčastníme se následující schůze vlády. Je to protest proti chování, postojům a výrokům premiéra Málikího,“ oznámil za kurdské ministry vicepremiér Róz Núrí Šavéz.

Málikí včera obvinil Kurdy z toho, že na území své autonomie skrývají bojovníky Islámského státu a také pozůstatky strany Baas bývalého diktátora Saddáma Husajna. Ostře také zkritizoval snahu kurdské vlády o vyhlášení referenda o nezávislosti.

Spory mezi Bagdádem a kurdskou samosprávou, třeba o těžbu a vývoz ropy, už začaly dávno před příchodem bojovníků Islámského státu.

Kurdistán odmítá přijmout další uprchlíky z Iráku | Foto: Reuters

Málikího nařčení Kurdů ze spolupráce s islamisty ale nejspíš nemělo žádný reálný základ. I když je pravda, že příchod povstalců, oslabení centrální vlády a nestabilita Iráku Kurdům v jejich snaze o vlastní stát výrazně pomáhají.

Během bojů s tichým souhlasem Bagdádu třeba ovládli strategické město Kirkúk i s bohatými ropnými nalezišti, aby nepadl do rukou islamistů. Ale Kurdové rozhodně nechovají k džihádistům žádné přehnané sympatie a v několika případech se proti nim postavili i na bojišti.

Ačkoliv jsou Kurdové většinou také sunnité, etnická příslušnost je u nich o dost silnější než příslušnost náboženská. A samozřejmě pro budoucnost případného kurdského státu nebo posílené autonomie je rozhodně lepším sousedem stabilní Irák než islamistický chalífát.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme