Dostavba D11 může začít během týdnů, řekl po jednání se Sobotkou Prachař

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v bilančních návštěvách vládních resortů, které zahájil v úterý na ministerstvu kultury. Dnes zamířil na ministerstvo dopravy, kde asi hodinu jednal s ministrem Antonínem Prachařem (ANO) i dalšími členy vedení. Po jednání potvrdil, že je s prací ministra spokojený. Ministerstvo má podle premiéra dobře nastavené priority směřující k ozdravení resortu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil společně s ministrem dopravy Antonínem Prachařem pražskou centrálu mýtného systému firmy Kapsch

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil společně s ministrem dopravy Antonínem Prachařem pražskou centrálu mýtného systému firmy Kapsch | Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr dopravy Antonín Prachař se shodli, že hlavním cílem resortu je zrychlit výstavbu dopravní infrastruktury.

„Je to klíčový úkol, který má pan ministr dopravy. Protože pokud dokážeme zlepšit situaci v oblasti dopravní infrastruktury, tak to vytváří lepší podmínky pro hospodářský růst,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zamířil v rámci bilančních návštěv resortů na ministerstvo dopravy. Ministr Antonín Prachař (ANO) byl hostem publicistiky Radiožurnálu.

Také podle ministra dopravy je to hlavní cíl jeho resortu. „Výstavba dopravní infrastruktury je nezbytná součást pro hospodářský růst a já jsem moc rád, že vláda schválila Operační program doprava na roky 2014 až 2020,“ řekl ministr Prachař.

Mezi priority ministerstva dopravy patří mimo jiné rozšíření dálniční sítě na Slovensko nebo dostavba dálnice D11 do Hradce Králové. Ministr dopravy odhaduje, že s její dostavbou se začne do několika týdnů.

Tématem jednání byla i sanace závalu na dálnici D8 do Teplic. Ministr dopravy oznámil, že sesuv půdy na dálnici by měli dělníci odstraňovat už v tomto roce a trasa zůstane tak, jak byla naplánovaná. Změnu šéf resortu nepovažuje za rozumnou.

Řeč byla také o výstavbě dálnice D3 nebo rychlostní komunikace R35, kterou považuje ministr Prachař za jednu z nejzásadnějších dopravních staveb. „Je to komunikace, která je alternativou k dálnici D1, která prochází velkou modernizací, která je svojí živnostní už více než 10 let za termínem,“ řekl.

Podle premiéra při výstavbě R35 pomůže zákon nedávno schválený Poslaneckou sněmovnou o zvýšení cen za výkup zemědělské a lesnické půdy právě kvůli výstavbě nových komunikací. Zákon ale zatím ještě neplatí, ještě ho neprojednal Senát a nepodepsal prezident.

Vlakové spojení Praha – Mnichov

Premiér s ministrem mluvili také o železnici, i když podstatně méně než o silniční síti. Ministerstvo dopravy dostane podle Sobotky víc peněz například na nákup nových vlaků. Vláda podle premiéra také navýšila peníze využitelné z evropských fondů na budování dopravní infrastruktury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Priority ministerstva dopravy rozebral prezident Asociace pro rozvoj infrastruktury Tomáš Janeba

„Za jeden ze strategických cílů pokládám vybudování rychlého drážního spojení mezi Prahou a Mnichovem. Protože i tady máme velké rezervy z hlediska toho, jak jsme schopni se rychle dostat vlakem z našich měst do velkých měst v našem sousedství,“ uvedl Sobotka.

Oba politici se dnes z ministerstva dopravy společně přesunuli do centrály mýtného systému Kapsch. „Měli jsme dostatek prostoru se zabývat přípravou mýtného systému a zejména role projektového manažera, kde předpokládáme, že v průběhu srpna dostaneme nabídky na základě výběrového řízení,“ uvedl ministr Prachař.

Bilanční cesty předsedy vlády budou pokračovat ještě tento týden v pátek, kdy premiér zamíří na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Všechny resorty chce premiér Sobotka navštívit do začátku vládních prázdnin, tedy do 11. srpna 2014. Kolečko návštěv by mělo skončit na Úřadu vlády, kde se Bohuslav Sobotka sejde s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme