Úřady nestíhají vydávat církvím restituovaný majetek v zákonném termínu

Státní pozemkový úřad nestíhá vydávání církevního majetku v zákonných termínech. Po jednání s premiérem to připustil ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD po setkání připomněl, že vláda trvá na tom, aby byl nárok církví na vydávaný majetek podrobně přezkoumán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyobrazení Panny Marie v Malých Svatoňovicích

Vyobrazení Panny Marie v Malých Svatoňovicích | Foto: Noemi Fingerlandová

Státní pozemkový úřad má na vypořádání žádosti šest měsíců u jednoduchých případů, u složitějších rok. Kvůli jejich velkému počtu ale úřady nestíhají.

„Hovořili jsme o tom s představiteli církve a náboženských společností. My jsme požádali opravdu o vstřícnost a trpělivost, protože nechceme nic uspěchat. Dáváme přednost opravdu podrobnému prozkoumání těchto záležitostí,“ říká ministr Jurečka.

„Počítáme s tím, že většinu případů prozkoumáme do konce roku 2015. Potom nám asi zůstane nějaká část, která s velkou pravděpodobností skončí u soudů, které budou rozhodovat, zde církve tento majetek požadují oprávněně, či nikoliv,“ doplňuje.

Vládá trvá na podrobném přezkumu

Na podrobném prozkoumání majetku vydávaného církvím vláda trvá. „Já pokládám za velmi důležité, aby všechny žádosti byly dostatečně prozkoumány, dostatečně prověřeny v souladu s příslušnou metodikou,“ tvrdí premiér Sobotka.

„Aby nedocházelo k vydávání majetku, který byl po roce 1945 konfiskován například na základě dekretu prezidenta Beneše, a církve ho tudíž k 25. únoru 1948 nevlastnily,“ dodává příklad.

Premiér Sobotka také pochválil resort zemědělství za plán na rozdělení evropských dotací. Řekl to po bilanční návštěvě, na kterou ho ministr Marian Jurečka pozval do Národního zemědělského muzea. V rámci Programu rozvoje venkova na roky 2014-2020 se mezi zemědělce rozdělí přes 80 miliard korun z Evropského zemědělského fondu.

Církevní restituce | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme