Slavjansk se po týdnech bojů a ostřelování proměnil v město duchů

O víkendu si obyvatelé Sarajeva připomněli nejen sto let od začátku první světové války, ale také události války v 90. letech, kdy byla bosenská metropole krutě postižena etnickým konfliktem. Války v Evropě ale neskončily, dalším podobně rozstříleným městem je východoukrajinský Slavjansk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský Slavjansk poničený boji teď připomíná spíše město duchů

Ukrajinský Slavjansk poničený boji teď připomíná spíše město duchů | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Do Slavjansku nás veze paní Táňa, muži taxikáři už se tam totiž bojí jezdit. Cesta je velmi nebezpečná a to, co dřív trvalo dvě teď, kvůli různým oklikám, trvá čtyři i více hodin.

Cestou máme dost času zeptat se, co si místní rodačka Táňa o konfliktu na východě Ukrajiny myslí.

„Člověk je takový tvor, který je jiným lidem schopen provádět ty nejpodlejší a nejodpornější věci. Ani jedno zvíře není schopné svému druhu uškodit tolik, jako člověk,“ říká Táňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o životě ve východoukrajinském Slavjansku natáčel Martin Dorazín

Město při vjezdu připomíná spíše hororovou scénu. Obchody jsou zavřené, některé z nich zničené dopadem minometného granátu, po silnicích jezdí jen minimum aut. Lidé se zkrátka bojí.

Ještě před měsícem ale Slavjansk žil docela normálním životem, kavárny i obchody byly otevřené. Teď se tu místo civilistů pohybují ozbrojenci v uniformách a vojenská auta. Obyvatelé rozstřílených domů buď utekli, nebo se skrývají ve sklepeních.

Dobu minulou tu teď připomíná už jen hotel Ukrajina, jediný funkční ve městě, a pizzerie. O příměří se podle místních nedá hovořit.

„O jakém příměří to mluvíte? Celou noc nás ostřelovali, lidi už ze sklepů radši vůbec nevycházejí. Všichni jsou to blázni,“ myslí si dívka z recepce hotelu.

„Jedni sestřelili vrtulník, druzí zase zapálili pšeničná pole a stříleli, takže jsme je nemohli hasit. Takovou Ukrajinu nepotřebujeme,“ dodává.

Civilistů je na ulicích Slavjansku k vidění jen málo, převažují tu spíš ozbrojenci v uniformách | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme