Bývalý sirotčinec v Liberci se do roka změní v hospic pro dlouhodobě nemocné

Stavba kamenného hospice v Liberci má zelenou. Bývalý sirotčinec se přemění v moderní budovu se dvěma novými křídly do jednoho roku. Zázemí v něm najde necelých třicet lidí. Kromě prostorných pokojů se budou moct těšit i ze stacionáře, kaple nebo z parku v okolí nového hospice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký hospic vznikne v bývalém sirotčinci

Liberecký hospic vznikne v bývalém sirotčinci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Na místě sirotčince vyroste příští rok moderní budova hospice.

„Otlučou se všechny omítky, instalační sítě budou v celém objektu nové. Na levé i pravé straně se staví dva nové objekty, v přední části se staví přístavba k hlavnímu objektu a rekonstruuje se i zázemí vedle,“ ukazuje plány vedoucí projektu Josef Patočka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude nový hospic v Liberci vypadat, zjišťovala Eva Malá

V budově z přelomu 18. a 19. století, ve které už několik let nikdo nežije, se mají zachovat jen stěny, strop a některá vzácná původní okna.

„Šlo nám o to, abychom ducha zachovali. Každou rekonstrukcí se vždy trochu setře. Chceme zachovat fasádu, krásnou kapli a schodiště,“ popisuje své plány architekt Martin Rössler.

Bude ho využívat 28 nevyléčitelně nemocných. „Jsou to jednolůžkové postele, kde bude přistýlka pro rodinu. Ve dvou patrech bude čtrnáct a čtrnáct lůžek,“ přibližuje ředitelka Hospicové péče svaté Zdislavy Taťána Janoušková.

Stavba přijde na zhruba 94 milionů korun a do jisté míry má nahradit současnou náplň léčebny dlouhodobě nemocných.

Liberecký hospic vznikne v bývalém sirotčinci | Foto: Ivana Bernáthová

Už teď se lidé na kamenný hospic ptají. Zájem je podle Janouškové opravdu velký.

„Každý třetí den mi volají lidé, kdy už bude hospic stát, protože ho potřebují. Musíme říkat, že to bude až za rok, a to je pro ně už příliš pozdě,“ říká ředitelka Hospicové péče svaté Zdislavy.

Eva Malá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme