U olomoucké tržnice vznikne přechod. Ucpe blízkou křižovatku, bojí se řidiči

Nový přechod se semafory má vyřešit nebezpečnou dopravní situaci nedaleko křižovatky u tržnice v Olomouci. Po otevření obchodního centra tudy denně projdou davy lidí. Podle radnice nová zebra se světly zvýší bezpečnost chodců a neovlivní plynulost dopravy. Někteří Olomoučané jsou ale jiného názoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie)

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie) | Foto: Filip Jandourek

„Je tu naznačený přechod pro chodce i pro slepce. Líbí se mi cedule: ‚Zde není přechod pro chodce, dbejte zvýšené opatrnosti.‘ Ale přechází tu davy lidí, i s kočárky, a proplétají se mezi auty,“ říká Lenka Neckářová, podle které je jen otázkou času, kdy se na místě stane tragická nehoda.

Místo nemají rádi ani řidiči, protože část chodců doslova skáče do silnice. Co chvíli musí některý z řidičů ostře dupnout na brzdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci u olomoucké Tržnice sleduje reportér ČRo Ivo Opletal

„Je to dost nepříjemná záležitost, protože řidič nikdy neví, kdy chodec vejde do vozovky. Ze strany chodců je to nepříjemné také, protože dlouho čekají, než někdo zastaví,“ vysvětluje Pavlína Horáková.

Radnice na nebezpečnou situaci zareagovala. Chce udělat přechod pro chodce se vším všudy.

„Takzvané místo pro přecházení není optimální řešení. Problém spočívá v tom, že lidé příliš nevědí, jaký je v místě pro přecházení režim, přestože tam chodci nemají přednost, tak přecházejí bez ohledu na to, jestli tam jede motorové vozidlo,“ tvrdí náměstek primátora Ivo Vlach z TOP 09.

Přechod už přitom na místě před lety byl. Magistrát ho zrušil kvůli tomu, že se ucpávala křižovatka v jeho blízkosti, z toho mají Olomoučané obavy i nyní.

„Nemyslím si, že to problém vyřeší, protože se zaseká vozovka a provoz se zhorší,“ předpovídá Pavlína Horáková.

Čekat se bude maximálně 70 sekund

To ale radnice odmítá. Semafor u přechodu bude sladěný s křižovatkou. „V případě, že si chodec vyvolá požadavek na zelenou, dostane ji až v okamžiku, když to bude vyhovovat dopravnímu proudu na křižovatce,“ plánuje Ivo Vlach.

„Bude to druhý přechod, který bude asi 15 metrů od signalizačního zařízení křižovatky, kde přechod není. Proto musí být signalizace spřažené. Chodec tam bude čekat nejdéle 70 vteřin,“ dodává náměstek olomouckého primátora.

Přechod se semafory chce radnice mít hotový ještě v srpnu. Stát bude několik set tisíc korun.

Ivo Opletal, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme