Víc než půl roku funguje v Úštěku na Litoměřicku nová záchranka, místní si ji pochvalují

Záchranáři se už dostanou včas do všech částí Ústeckého kraje. Pomohla tomu i nová výjezdová místa v Klínech na Mostecku a v Úštěku na Litoměřicku. Tam si navíc na jejich přítomnost nezvykli jen hasiči, se kterými záchranáři v Úštěku sídlí, ale také místní lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

Záchranná služba byla v Úštěku zřízena hlavně z toho důvodu, aby měla kratší dojezdy. „Nejdůležitější je to, že jste u zásahu včas,“ říká Radomír Pliska ze záchranky.

„A nejdůležitější je to u úrazů. Těžce zraněné pacienty je potřeba co nejrychleji dopravit do specializovaného pracoviště, což je traumacentrum v Ústí nad Labem,“ doplňuje ho Marcela Nováková.

Záchranáři nejčastěji zasahují právě u dopravních nehod, ke kterým dochází na hlavní silnici, která protíná Úštěk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se záchranáři natáčel v Úštěku redaktor Jan Bachorík

„Už v dřívějších dobách tu byl velký počet dopravních nehod s těžkými zraněními. Teď to zase přibude s letní sezónou, kdy je tu více turistů. Přes tuto silnici se přesouvají především motorkáři, což je taková ohrožená skupina,“ říká Nováková.

Té se v Úštěku zalíbilo natolik, že se rozhodla do města přestěhovat. Na záchranáře si zvykli i místní.

"Pokud je tady někdo na tom opravdu špatně, tak si volají, vše jde přes záchranku a nám to dojde jako výzva. A ti, co mají jen nějaký menší problém, tak si dojdou pro radu,“ prozrazuje Pliska.

Záchranáři navíc nemají na starosti jen Úštěcko, ale vypomáhají také kolegům z Libereckého kraje. „Jsou tam k dispozici. Jakmile je potřeba, tak hned vyjíždíme,“ dodává Pavel Šebesta z ústecké krajské záchranné služby. Lidé z Úštěka a okolí by ale měli mít znovu k dispozici i zdravotnické středisko, které je teď v obležení řemeslníků.

„Budova fungovala od 60. let a všechny technologie nám podaly ruce - voda přestala téct, elektrika, revize se nedaly téměř udělat, protože to bylo všechno podle norem z minulého století. Takže jsme se rozhodli pro kompletní rekonstrukci vnitřních instalací. Rekonstrukce vyjde na tři miliony korun,“ prozrazuje starosta Úštěka Pavel Kundrát z Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

Díky novým výjezdovým místům záchranné služby v Úštěku na Litoměřicku a Klínech na Mostecku tak zdravotníci dojedou včas do všech částí kraje.

Zlepšit se má ale ještě první pomoc pro kardiaky. Kraj chce totiž rozšířit sít defibrilátorů. Ty by mohly být například v obchodních centrech.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme