Súdánská křesťanka je definitivně na svobodě. I s dětmi odjela do Itálie

27letá Meriam Ishagová, kterou v Súdánu odsoudili k trestu smrti kvůli údajné konverzi ke křesťanství, odcestovala do Itálie. Letadlo přistálo dopoledne na letišti v Římě. Žena s sebou má obě děti, jestli přiletěl i její manžel, není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Súdánská křesťanka Meriam Ishagová dorazila i s dětmi do Itálie. Na palubě ji doprovázel náměstek italské ministryně zahraničí Lapo Pistelli

Súdánská křesťanka Meriam Ishagová dorazila i s dětmi do Itálie. Na palubě ji doprovázel náměstek italské ministryně zahraničí Lapo Pistelli | Zdroj: Reuters

Itálie pro Ishagovou poslala vládní letoun. Na palubě Súdánku doprovázel náměstek italské ministryně zahraničí Lapo Pistelli.

Završila se tak cesta Meriam Ishagové za svobodou. Súdánské úřady sice ženu propustily z vězení už před měsícem, zároveň jí ale znemožňovaly odletět ze země.

Trest smrti vynesl soud nad mladou lékařkou v květnu letošního roku za to, že údajně konvertovala ke křesťanství, přestože její otec je muslim. Žena opakovaně namítala, že s otcem nežila a matka ji jako křesťanku vychovávala od mala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jaromír Marek

Ještě před tím Ishagovou zatkli kvůli smilstvu, protože islámské právo nepovažuje její sňatek s křesťanem za právoplatný. Kvůli vysokému stupni těhotenství jí popravu o dva roky odložili.

Žena následně ve vězení porodila. Za její propuštění se zasazovala řada zemí včetně České republiky. Když se konečně dostala na svobodu, chtěla i s rodinou odjet do Spojených států, úřady ji ale kvůli údajným pochybnostem ohledně dokladů nepustily ze země.

Meriam Ibrahim Ishagová s manželem | Foto: Facebook Save Meriam Yehya Ibrahim Ishag

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme