Záchranáři nakládají oběti havárie malajsijského letadla do chladicích vagonů

Záchranáři na východní Ukrajině u hranic s Ruskem pokračují v prohledávání oblasti dopadu letadla Malajsijských aerolinií. Našli už ostatky více než 200 obětí havárie letounu, na palubě ale bylo 298 cestujících a členů posádky. Těla nakládají záchranáři do chladicích vagonů ve stanici Torez nedaleko místa katastrofy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozorovatelé OBSE prohlížejí chladicí vagon, ve kterém mají být těla obětí ze sestřeleného letadla

Pozorovatelé OBSE prohlížejí chladicí vagon, ve kterém mají být těla obětí ze sestřeleného letadla | Zdroj: Reuters

„Na místo jede další prázdný vlak, který bude připravený k přepravě dalších případně nalezených ostatků,“ prohlásil ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman.

„Operační pracovníci ministerstva pro mimořádné situace našli dalších 27 těl a bohužel 20 částí těl obětí. Uložíme je do speciálních chladicích boxů,“ uvedl vicepremiér.

Situaci přímo na místě neštěstí zkoumali pozorovatelé OBSE. Dvakrát jim ale ozbrojení muži na místě neumožnili zcela volný pohyb po oblasti dopadu trosek.

„Potřebujeme plný přístup na místo neštěstí. Musíme se tam hlavně dostat, zjistit fakta a monitorovat další situaci na místě,“ řekl šéf pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině Ertugrul Apakan.

Proruští separatisté nejspíš stojí za sestřelením letadla a brání vyšetřování, zlobí se Kerry

Číst článek

Záchranářům zbývá najít ještě několik desítek těl, která jsou ale rozeseta v okruhu asi 25 kilometrů od místa dopadu hlavní části trupu letadla.

Pátrání po obětech se zdrželo především kvůli místním povstalcům, kteří dlouho bránili v práci vyšetřovatelům a ukrajinskému ministerstvu pro mimořádné situace.

Až včera většina povstalců konečně odjela a veškerou práci přenechali ukrajinským úřadům, přestože je oficiálně stále neuznávají. Po dvoudenním působení na místě katastrofy už ale separatisté zřejmě zametli všechny stopy, které by potvrzovaly, že raketu na letadlo vystřelili oni.

Ukrajinský prezident Porošenko vyzval OSN, aby prohlásila rebely z Doněcku a Luhansku za teroristy

Číst článek

Nedaleko od místa katastrofy, například ve městě Snižne, se mezitím znovu zintenzivnily boje mezi ukrajinskou armádou a separatisty. Armáda dnes pokračovala také v ofenzivě proti proruským ozbrojencům u Luhansku. Podle místních médií dobyli ukrajinští vojáci město Rubižne a armádní tankové kolony pronikly do strategicky významného Severodoněcku.

Pavel Novák, Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme