Moravskoslezský kraj žádá o další stovky policejních posil

Vládou schválené policejní posily Moravskoslezskému kraji nestačí. Hejtman i policejní ředitel žádají k dvěma stovkám nováčků dalších tři sta. Argumentují tím, že strážci zákona v kriminalitou stíhaném regionu jsou daleko vytíženější a některá oddělení už boj se zločinem přestávají zvládat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Olga Štrejbarová

„Strejda je policista, bratranec je taky u policie. Celkově mě vždycky bavilo pomáhat lidem, zajímala jsem se o bezpečnost, kriminalistiku a podobně,“ popisuje 25letá policistka Veronika.

„Vždycky mě lákala kriminálka. Případně na vysoké škole jsem se zajímala především o terorismus, kterému bych se do budoucna ráda věnovala,“ plánuje.

Jenže jako v každé profesi musí začít od píky. U policie to znamená, že místo teroristů bude chytat obyčejné zloděje na sídlišti v Zábřehu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nedostatek policistů v Moravskoslezském kraji se zaměřila reportérka Andrea Čánová

Právě takových policistů by hejtman Miroslav Novák z ČSSD rád viděl v ulicích více.

„Vzhledem k trestné činnosti v Moravskoslezském kraji na počet policistů, jsou policisté v našem regionu nejvytíženější v rámci celé České republiky,“ říká Novák.

Do boje za vyšší počet nováčků se chce pustit i krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle něj by obvodním oddělením, která jsou na hranici akceschopnosti, pomohlo dalších tři sta policistů.

„Samozřejmě nemůžeme opomíjet pracoviště kriminální policie a další, které se podílí na objasňování trestné činnosti. To nejvíc trápí veřejnost,“ domnívá se Kužel.

Kraj by měl koncem letošního roku mít 4026 policistů. V tom příštím chce jejich šéf vybojovat ještě další navýšení.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme