Nakrmte králíka, podojte krávu. Obliba zážitkové agroturistiky v Plzeňském kraji roste

Pro městského člověka je mnohdy zážitkem krmení králíků nebo smažení vajec, které si ráno vyndají z kurníku. I proto se v Plzeňském kraji těší stále větší oblibě zážitková agroturistika. Na venkov jezdí s oblibou také školy. Žáci si mohou vyzkoušet například stloukání máslo nebo dojení krávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koza a kráva, Farma Moulisových v Milínově

Koza a kráva, Farma Moulisových v Milínově | Foto: Martina Klímová | Zdroj: Český rozhlas

Zájem o ukázky práce v zemědělství prudce stoupá. Na venkov jezdí rodiny s dětmi, ale i žáci na výlety nebo školy v přírodě.

„Zájem roste opravdu velkou měrou, až nás to samotné překvapuje. Začali jsme před sedmi lety jedním dětským klubem. V letošním roce navštíví naši farmu zřejmě několik tisíc dětí,“ potvrzuje majitel farmy v Milínově na jižním Plzeňsku Pavel Moulis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno si lidé v rámci agroturistiky mohou vyzkoušet, zjišťovala Martina Klímová

Agroturistika má navíc v Plzeňském kraji velkou tradici, říká vedoucí oddělení cestovního ruchu na plzeňském hejtmanství Ilona Šnebergerová.

„Za první republiky jezdili obyvatelé větších měst na venkov, aby byli o prázdninách v klidu, přírodě a aby si odpočinuli i prací na venkově,“ podotýká Šnebergerová.

V Plzeňském kraji existuje řada možností, kam se za zážitkovou agroturistikou vypravit. Podle Šnebergerové je tu několik farem, menších statků a hypostanic.

„Asi bych mohla doporučit Dvůr Krasíkov, což je zemědělská usedlost, kde mají malou zoologickou zahradu i tradiční mýdlárnu. Dalšími jsou statek Smržnov, zámecký areál Roupov nebo Újezd nade Mží,“ říká Šnebergerová.

Žáci si vyzkoušejí i stloukání másla

V těchto areálech si mohou zájemci vyzkoušet řadu věcí, stejně jako na farmě u Pavla Moulise. S velkým ohlasem se setkává například dojení na modelu krávy nebo stloukání másla.

„Poznávají obilí, melou si obilí, hledají vajíčka nebo jehlu v kupce sena. Pohmatem poznávají jednotlivé obiloviny nebo jezdí na koni,“ vyjmenovává Moulis.

Kráva, Farma Moulisových v Milínově | Foto: Martina Klímová

Výlety na farmu pomáhají i při školní výuce, potvrzuje učitelka prvňáčků z rokycanské Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka Daniela Paulová.

„V prvouce určitě. Jak se vyrábí smetana nebo šlehačka, dneska už to děti moc neznají. Tady si to vyzkoušejí, a pak si to zapamatují. Svou činností se i naučí, jak to funguje,“ dodává Paulová.

Na podporu malých farmářů a na rozvoj agroturistiky věnuje Plzeňský kraj formou dotací každoročně stovky tisíc korun.

Martina Klímová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme