Nakrmte králíka, podojte krávu. Obliba zážitkové agroturistiky v Plzeňském kraji roste
Pro městského člověka je mnohdy zážitkem krmení králíků nebo smažení vajec, které si ráno vyndají z kurníku. I proto se v Plzeňském kraji těší stále větší oblibě zážitková agroturistika. Na venkov jezdí s oblibou také školy. Žáci si mohou vyzkoušet například stloukání máslo nebo dojení krávy.
Zájem o ukázky práce v zemědělství prudce stoupá. Na venkov jezdí rodiny s dětmi, ale i žáci na výlety nebo školy v přírodě.
„Zájem roste opravdu velkou měrou, až nás to samotné překvapuje. Začali jsme před sedmi lety jedním dětským klubem. V letošním roce navštíví naši farmu zřejmě několik tisíc dětí,“ potvrzuje majitel farmy v Milínově na jižním Plzeňsku Pavel Moulis.
Co všechno si lidé v rámci agroturistiky mohou vyzkoušet, zjišťovala Martina Klímová
Agroturistika má navíc v Plzeňském kraji velkou tradici, říká vedoucí oddělení cestovního ruchu na plzeňském hejtmanství Ilona Šnebergerová.
„Za první republiky jezdili obyvatelé větších měst na venkov, aby byli o prázdninách v klidu, přírodě a aby si odpočinuli i prací na venkově,“ podotýká Šnebergerová.
V Plzeňském kraji existuje řada možností, kam se za zážitkovou agroturistikou vypravit. Podle Šnebergerové je tu několik farem, menších statků a hypostanic.
„Asi bych mohla doporučit Dvůr Krasíkov, což je zemědělská usedlost, kde mají malou zoologickou zahradu i tradiční mýdlárnu. Dalšími jsou statek Smržnov, zámecký areál Roupov nebo Újezd nade Mží,“ říká Šnebergerová.
Žáci si vyzkoušejí i stloukání másla
V těchto areálech si mohou zájemci vyzkoušet řadu věcí, stejně jako na farmě u Pavla Moulise. S velkým ohlasem se setkává například dojení na modelu krávy nebo stloukání másla.
„Poznávají obilí, melou si obilí, hledají vajíčka nebo jehlu v kupce sena. Pohmatem poznávají jednotlivé obiloviny nebo jezdí na koni,“ vyjmenovává Moulis.
Výlety na farmu pomáhají i při školní výuce, potvrzuje učitelka prvňáčků z rokycanské Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka Daniela Paulová.
„V prvouce určitě. Jak se vyrábí smetana nebo šlehačka, dneska už to děti moc neznají. Tady si to vyzkoušejí, a pak si to zapamatují. Svou činností se i naučí, jak to funguje,“ dodává Paulová.
Na podporu malých farmářů a na rozvoj agroturistiky věnuje Plzeňský kraj formou dotací každoročně stovky tisíc korun.