Na Hradecku lidé za tři týdny amnestie odevzdali 43 neregistrovaných zbraní

Od začátku července v Česku platí zbraňová amnestie. Do konce roku tak lidé mohou na policii beztrestně donést jakoukoliv zbraň, která není legálně registrovaná. Jen v Královéhradeckém kraji za první tři týdny amnestie policie eviduje 43 takovýchto zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraně odevzdané při amnestii v Královéhradeckém kraji

Zbraně odevzdané při amnestii v Královéhradeckém kraji | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Amnestie se nevztahuje jenom na zbraně, ale také na jejich součásti a střelivo. V praxi to znamená, že osoby, které mají v držení zbraň nebo střelivo bez příslušného povolení, je teď mohou až do konce letošního roku dobrovolně odevzdat na kterékoli policejní služebně.

Nehrozí jim trestní stíhání. Policisté se ani nebudou ptát, jak dotyčný ke zbrani přišel.

„Zákon to říká jednoznačně: my sepíšeme pouze potvrzení, na základě kterého zbraň převezmeme,“ říká vedoucí odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál policie Královéhradeckého kraje Miroslav Kříž a doplňuje:

„S tou zbraní provádíme úkony, jako je lustrace zbraní, jestli nám náhodou neprobíhá systémem pátrání po zbrani, i to se stát může. Samozřejmě se zjišťuje, jestli z té zbraně nebyl spáchán trestný čin.“

Zbraň je možné zlegalizovat

Pokud ovšeme policisté zjistí, že zbraní byl trestný čin spáchaný, zbraň se stane důkazem pro trestní řízení a amnestie se na ni nevztahuje.

Když je zbraň po všech expertízách z pohledu policie v pořádku, má člověk tři možnosti, co s ní udělá. Může si zbraň nechat na sebe zaregistrovat, nebo ji nechat přepsat ne někoho jiného, případně se jí zřeknout ve prospěch státu. V tu chvíli zbraň skončí v centrálním skladu.

Po čase pak komise určí, co s takovou zbraní bude dál. Například jestli skončí v nějakém muzeu, škole nebo jestli bude zklikvidována.

Se střelivem odevzdán i protitankový granát

Letošní zbraňová amnestie je v historii České republiky už čtvrtá. Předchozí byla v roce 2009 a v celé zemi policisté tehdy získali bezmála 8 tisíc zbraní. Letos v Královéhradeckém kraji policisté evidují zatím 43 odevzdaných zbraní. Někdy při tom řeší i celkem kuriózní situace.

„Občan nám oznámil, že má doma střelivo. Takže jsme k tomu vyjížděli a s tím střelivem nám odevzdal i protitankový granát tříštivotrhavý ráže 125 milimetrů. Jediné, co tam bylo možné udělat, bylo zavolat pyrotechnickou službu,“ popisuje policista Roman John.

Naštěstí ale i v tomto případě všechno dobře dopadlo. Muž nebude mít žádné problémy se zákonem, protože vše nahlásil právě v rámci amnestie.

Zbraně odevzdané při amnestii v Královéhradeckém kraji | Foto: Martin Pařízek

Zbraně odevzdané při amnestii v Královéhradeckém kraji | Foto: Martin Pařízek

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme