Dolní Zálezly na Ústecku ovládly Meruňkové slavnosti, ovoce ale chybělo

Po více než půl století patří Dolní Zálezly na Ústecku opět meruňkám. Místní lidé se totiž rozhodli obnovit tradici Meruňkových slavností. Program nabídl jak hudbu, tak například i soutěže o nejlepší meruňkový koláč nebo pálenku. Čerstvé meruňky ale chyběly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní meruňky rychle měknou, pak se z nich dělá marmeláda nebo pálenka

Místní meruňky rychle měknou, pak se z nich dělá marmeláda nebo pálenka | Foto: Vojtěch Berger

„Snažím se v Dolních Zálezlech obnovit vinařství. A když jsem studoval kroniky, zjistil jsem, že se pořádaly Meruňkové slavnosti. A protože víno budeme mít až za 4 roky, tak jsme se rozhodly udělat Meruňkové slavnosti,“ vysvětluje René Růžička, organizátor akce.

„Slavnosti se obnovují zhruba po 55 letech. Byli tu i Květnové slavnosti, ale ty skončily, protože se v Dubičkách udělaly velké Dožínkové slavnosti a tyto padly,“ vzpomíná na 60. léta starosta Miroslav Suchý z SNK-ED.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meruňkové slavnosti v Dolních Zálezlech navštívil reportér ČRo Jan Bachorík

Čerstvé meruňky ale na slavnostech chyběly. „Akci jsme plánovali před půl rokem a to jsme nemohli odhadnout, jaké bude léto. Meruňky nejsou v celé republice a Dolní Zálezly ztratily oblast, která byla meruňkami vyhlášená,“ říká René Růžička s tím, že příští rok se slavnosti budou konat dříve.

Nakonec mohli návštěvníci slavností meruňky ochutnat alespoň v podobě degustace koláčů, po kterých se okamžitě zaprášilo. „Meruňky dorazily v tekutém stavu,“ uzavřel se sklenkou meruňkovice René Růžička, autor myšlenky na obnovení slavností.

Jan Bachorík, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme