Milion zvědavců a býci v ulicích, v Pamploně vrcholí oslavy svatého Fermína

Ve španělské Pamploně dnes vrcholí světoznámé slavnosti Sanfermines. Ulicemi města se běží poslední běh před býky. Na svojí tradiční fiestu Pamplona i letos přilákala přes milion návštěvníků z celého světa. Oslavy svatého Fermína milují kromě domácích Španělů hlavně Australané, Novozélanďané a také Američané. Ernest Hemingway dokonce do Pamplony zasadil děj svého románu Fiesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh před býky v Pamploně

Běh před býky v Pamploně | Zdroj: Reuters

Když přijde očekávaný den, začátek Sanfermines, na pamplonském Radničním náměstí by ani jehla nepropadla. Tísní se tam desetitisíce lidí v bílých tričkách a kalhotách, na krku s červenými šátky a šerpami kolem pasu. Euforicky poskakují, popíjejí červené víno a šampaňské. Pak starosta odpálí z radničního balkonu raketku nebo petardu, takzvaný "el txupinazo" a Sanfermines začínají.

Přestože místním i návštěvníkům z celého světa oslavy nabízejí nepřeberné množství kulturních, náboženských, sportovních a gastronomických akcí, přece jen jsou známé zejména během lidí v úzkých uličkách města před vypuštěnými býky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh oslav svatého Fermína v Pamploně popsala spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová

"Encierros" - tedy vypouštění býků na 849metrovou trasu, vedoucí vždy stejnými ulicemi centra města, se koná během Sanfermines každý den v osm ráno. Trasa je oplocená dřevěným lešením a ústí do býčí arény.

Každý den ji proběhnou býci z jiné chovné stanice. Nejsou to obyčejní býci, ale takzvaní toros de lidia, tedy určení na býčí zápas. Vedle půl tuctu nádherných zvířat běží i býci "obyčejní" - toros mansos. Ti na rozdíl od větších protagonistů fiesty nejsou "bravos", tedy útoční.

Vedle trasy hlídají záchranáři, připraveny jsou sanitky a ošetřovatelé. Rychlá pomoc nejednou zachránila účastníkům běhů život. Za téměř sto let, co se běhy pořádají, zemřelo 16 mužů. Riziko spočívá i v tom, že mnoho mužů, ženy jsou vidět jen výjimečně, stráví celou noc popíjením v tavernách a barech.

Do Pamplony přichází mezi 7. a 14. červencem až přes milion návštěvníků. Schází se zejména v historickém centru města, obsadí bary, restaurace, hotely, parky, lavičky. Domácí pronajímají své balkony těm, co se chtějí na běhy dívat z bezpečné vzdálenosti.

Ochránci zvířat se každoročně snaží, aby se běhy i korida v Pamploně zakázaly. Udržení tradice a příliv obrovských peněz do pokladny města však snahy aktivistů pravidelně převálcují.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme