Muslimové chtějí přestavět býčí arénu v Barceloně na třetí největší mešitu světa

Barcelonská katedrála Sagrada Família možná dostane novou konkurenci. Nedaleko ní totiž stojí aréna na býčí zápasy, které jsou však v Katalánsku zakázané. Místní muslimové proto navrhují, že by ji mohla nahradit největší evropská mešita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelona

Barcelona | Foto: Petr Jindra

Začátkem roku 2012 vstoupil v Katalánsku v platnost zákaz býčích zápasů. Do té doby tamní arény navštěvovaly tisíce lidí, které sledovaly dramatické zápasy člověka se zvířetem.

Už rok a půl zejí arény prázdnotou a města pro ně hledají nová využití, ať se jedná o byty či nákupní střediska. V Barceloně možná povzbuzování toreadorů nahradí volání muezzina.

Místní muslimská komunita totiž sehnala investora, který by zaplatil projekt za 2 a čtvrt miliardy eur. Je jím katarský emír, šejk Tamim bin Hamad Al Thani. Podle projektu, by na místě arény vyrostla třetí největší mešita na světě, hned po Mekce a Medině. Vešlo by se do ní na 40 tisíc věřících a minaret by měl měřit 300 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stavbu mešity v Barceloně se zaměřil zpravodaj Ondřej Bouda

Kromě toho by v areálu bylo i studijní středisko koránu pro 300 studentů nebo muzeum historie islámu ve Španělsku. Nic ale zatím není jisté.

Stavby mešit v Evropě často vyvolávají vlny protestů od Řecka až po Dánsko, kde jde jen o poměrně malé budovy. Takovýto megaprojekt určitě přitáhne mnohem větší pozornost veřejnosti.

Barcelona má s Katarem vřelé vztahy. Tamní aerolinie sponzorují ve španělském městě fotbalový klub a armáda si v Barceloně koupila pětihvězdičkový hotel. I přesto bude další vyjednávání poměrně složité.

Emírovi může zkřížit plány třeba současný majitel arény, který ji nemusí chtít prodat, nebo městské zastupitelstvo, které projekt bude muset schválit. A přestože jde zatím o pouhý nápad, už teď proti němu někteří katalánští politici velmi aktivně vystupují.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme