Ukrajinská vláda premiéra Jaceňuka podala demisi, zemi zřejmě čekají volby

Ukrajinská vláda podala demisi. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk v souvislosti s rozpadem většinové vládní koalice v parlamentu. Otevřela se tím cesta k předčasným parlamentním volbám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil rezignaci své vlády

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil rezignaci své vlády | Zdroj: Reuters

„Není-li nová koalice a ta stávající se rozpadla, pak jsou vláda a premiér povinni odstoupit. Ohlašuji demisi v souvislosti s rozpadem koalice a zablokováním vládních návrhů,“ řekl Jaceňuk v parlamentu podle webu listu Ukrajinska pravda.

Současně slíbil, že se za žádných okolností nepokusí vytvořit novou vládní koalici své strany Vlast s promoskevskými komunisty a Stranou regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Varoval však, že rozpad koalice bude mít následky v podobě neprůchodnosti návrhů potřebných zákonů parlamentem. To může Kyjev připravit o možnost nakupovat zbraně či palivo pro armádu, anebo naplnit podzemní zásobníky zemním plynem.

Vládní koalici na Ukrajině opustily dvě strany, chystá se půda pro vyhlášení voleb

Číst článek

Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov po Jaceňukově prohlášení o demisi vyzval strany Úder a Svoboda, aby navrhli své kandidáty na premiéra, který by řídil vládu do parlamentních voleb. Podle agentury Interfax ujistil, že za tímto účelem je připraven kdykoliv svolat mimořádné zasedání sněmovny.

Volby by mohly být na konci října

Vládní koalice se rozpadla poté, co kabinet opustila strana Svoboda a také poslanci za Úder Vitalije Klička, strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové a některých dalších uskupení.

Jaceňukova vláda vznikla letos v únoru po svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Důvěru jí dalo 371 poslanců ze všech uskupení s výjimkou komunistů. Podpořila ji i většina poslanců dříve vládnoucí Strany regionů.

Pokud do 30 dnů nevznikne nová parlamentní většina, o kterou teď nikdo nemá zájem, prezident parlament rozpustí a vypíše nové volby. Strana Vlast požaduje, aby do voleb skončila tzv. protiteroristická operace a občané mohli volit i na východě země.

Předčasné volby by mohly přispět k řešení krize na Ukrajině. Do svého mírového plánu je ostatně zahrnul i nový prezident Petro Porošenko, který už dříve oznámil, že by si je přál 26. října.

Martin Dorazín, ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme