Na východě Ukrajiny zavírají kvůli bojům tamní doly

Východ Ukrajiny se kvůli bojům potýká s akutním nedostatkem vody a elektřiny. Vedení tamních dolů se proto rozhodlo, že podniky z bezpečnostních důvodů uzavře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naděžda Savčenková byla členkou posádky vrtulníku Mi-24 ukrajinské armády (ilustrační foto).JPG

Naděžda Savčenková byla členkou posádky vrtulníku Mi-24 ukrajinské armády (ilustrační foto).JPG | Zdroj: Reuters

V Luhanské oblasti uzavřeli devět dolů společnosti DTEK a evakuovali na tři tisíce horníků. Ze tří vedení vysokého napětí už totiž funguje pouze jediné a jeho výpadek by mohl smrtelně ohrozit horníky, pracující ve více než kilometrových hloubkách.

V dolech tak zůstanou jenom zaměstnanci, potřební k zajištění základních funkcí, především k odčerpávání vody a odsávání plynů.

Před dvěma týdny v Luhanské oblasti zastavili těžbu ve čtyřech dolech. Autobus s tamními horníky se dostal do minometné palby a šest lidí zahynulo.

Kvůli válce už byly uzavřeny také některé hlubinné doly v sousední Doněcké oblasti. Horníci bez práce pomáhali pročesávat pole a lesy v místě dopadu letadla malajsijských aerolinií.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme