Na nedělní mše chodí čím dál méně Poláků. Věřící zůstávají raději doma

Na nedělních mších výrazně ubývá polských věřících. Statistický úřad polské katolické církve přiznal, že jich je o dva miliony méně než před deseti lety. Duchovní hledají způsoby, jak je nalákat zpět do kostelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křesťanská bohoslužba

Křesťanská bohoslužba | Foto: European Parliament

Od roku 2003 přišla polská katolická církev o dva miliony věřících, kteří přestali chodit na nedělní bohoslužby. Vyplývá to ze statistik, které vyplnilo až deset tisíc farností po celém Polsku.

Místo mše tráví věřící raději čas s rodinou, dívají se na televizi a nebo navštěvují známé. Nejmenší zájem o nedělní mše mají mladí lidé a věřící ze severu Polska.

Podle expertů odrazuje Poláky od návštěvy kostela také fakt, že duchovní často během bohoslužby komentují domácí politiku.

Přilákat věřící v neděli zpět na mši by také mohl zákaz nedělního prodeje v obchodech. Tento nápad už ale v minulosti několikrát odmítli polští poslanci.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme