Brazílie označila operaci v Gaze za masakr. Jste diplomatický trpaslík, kontroval Izrael

Brazílie odsoudila izraelskou operaci v pásmu Gazy. Prezidentka Dilma Rousseffová ji označila za masakr. Zmírnila tak dřívější výrok svého poradce, který mluvil o genocidě. Izrael odpověděl vyjádřením o Brazílii jako nevýznamné zemi a "diplomatickém trpaslíkovi".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř stoupá z místa izraelského náletu ve městě Gaza

Kouř stoupá z místa izraelského náletu ve městě Gaza | Zdroj: Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Roussefová v předvolebním rozhovoru pro čtyři brazilská média mimo jiné prohlásila, že Izrael musí skončit se zabíjením žen a dětí v Pásmu Gazy.

Řekla, že izraelský zásah je nepřiměřený, a ocenila výzvu Rady bezpečnosti OSN k okamžitému klidu zbraní. Šéf poradců prezidentky Marco Aurélio García před týdnem prohlásil, že Izrael podniká v Pásmu Gazy genocidu.

Izraelská vláda počítá s rozšířením operace v Gaze. Premiér varoval, že může být dlouhá

Číst článek

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí kontroval, že Brazílie je politicky nevýznamná země a diplomatický trpaslík. Brazílie zároveň odvolala velvyslance v Izraeli ke konzultacím. Do země by se ale měl vrátit.

Rousseffová odmítla, že by to nějak narušilo vzájemné vztahy vztahy mezi jihoamerickou velmocí, která je pátou nejlidnatější zemí světa, a Izraelem.

Připomněla mimo jiné, že Brazílie byla jednou z prvních, kdo uznal existenci Státu Izrael.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme