Jedna z palestinských frakcí prosazuje příměří s Izraelem. Hamás je proti

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) vyhlásila celodenní jednostranný klid zbraní v pásmu Gazy. Podle místních zdrojů tam během dnešních operací izraelské armády zahynulo dalších více než 100 lidí. Celkem je obětí už kolem 1200. Hnutí Hamás, které je v Gaze nejvlivnější, ale návrh konkurenční skupiny zastupující Palestince odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci v pásmu Gazy

Izraelští vojáci v pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Izraelská vláda bude o návrhu OOP i dalším průběhu ofenzivy jednat na večerním zasedání.

Organizace pro osvobození Palestiny zastřešuje několik palestinských hnutí a svůj vliv uplatňuje především na Západním břehu Jordánu. Vyhlášením klidu zbraní chce dát novou šanci původnímu egyptskému návrhu na dlouhodobé příměří. Na Hamás má ale OOP jen velmi malý vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na místě sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Hamás už se nechal slyšet, že návrh Organizace pro osvobození Palestiny je v absolutním rozporu s cíli palestinského odporu. K tomuto názoru se ostatně většinou přiklánějí i běžní Palestinci ze Západního břehu Jordánu.

Situace na Západním břehu je teď klidnější kvůli muslimským svátkům Íd-al Fitr na konci měsíce ramadánu. Předtím tam ale docházelo k ostrým střetům mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií. Asi deset Palestinců při protestech zemřelo.

Existuje nebezpečí, že pokud se bude konflikt v Gaze protahovat a obětí bude přibývat, začnou se více bouřit i Palestinci na Západním břehu Jordánu.

Elektrárna mimo provoz

Operaci v Gaze ale nadále podporuje větší část izraelské veřejnosti. Souhlasí s verzí vlády, že problém lze vyřešit pouze vojenskou cestou. Nic na tom nezměnila ani skutečnost, že počet mrtvých izraelských vojáků už přesáhl padesátku.

Izraelská operace v pásmu Gazy nazvaná Ochranné ostří pokračuje už 22. dnem. Jejím cílem je podle premiéra Netanjahua zničit všechny tunely, kterými podnikají radikálové z Hamásu útoky na území židovského státu. Hnutí Hamás dosud vypálilo na izraelské cíle více než 2500 raket.

Izraelské nálety dnes zasáhly jedinou elektrárnu v Gaze a definitivně ji vyřadily z provozu. Konflikt znovu nabral na síle po včerejší smrti deseti izraelských vojáků. Izrael se teď připravuje na dlouhotrvající vojenskou kampaň.

„Možná že intenzita toho bombardování byla velká právě proto, že Izraelci cítí, že brzy bude mezinárodní tlak takový, že budou muset operaci ukončit, a snaží se zlikvidovat co nejvíce vyústění tunelů, která ještě zůstávají, případně maximálně poškodit infrastrukturu Hamásu, skládající se třeba z různých skladišť zbraní a podobně,“ uvažuje komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konfliktu v pásmu Gazy mluvil komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland

Jeden z radikálnějších členů izraelské vlády, ministr hospodářství Naftali Benet, mezitím otevřeně kritizoval premiéra Benjamina Netanjahua za příliš malé cíle v Gaze. Podle něj zničení přeshraničních tunelů nestačí a Izrael by měl usilovat o totální likvidaci Hamásu.

V reakci na dění v Gaze se dnes ve Francii, Německu i dalších evropských státech konaly protiizraelské demonstrace. Útokům čelily židovské synagogy a obchody.

„Izraelsko-palestinský konflikt je mimořádně intenzivně vnímaný. Podobný konflikt třeba probíhá momentálně v Pákistánu – s milionovou vlnou uprchlíků – prakticky bez zájmu,“ upozorňuje Fingerland. Dodává, že svou roli sehrávají i komunity muslimských přistěhovalců v západní Evropě.

Štěpán Macháček, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme