Dohoda mezi Českem a Polskem by měla v Krkonoších smazat viditelné hranice

Dohodu o přeshraniční spolupráci podepsali dnes dopoledne šéfové Krkonošského národního parku z Čech a Polska. Právě dnes je den Krkonoš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše - Pohádkový les

Krkonoše - Pohádkový les | Foto: Agentura CzechTourism

„Signalizuje naši snahu hory spojit, naši snahu vytvořit národní park, který bude bez hranic,“ říká o vzájemné dohodě ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Hranice mezi polským a českým národním parkem je především administrativní. Tu sice zcela zrušit nelze, nicméně dohoda by ale měla zamést hranice, které jsou viditelné na horách.

„Snažíme se, aby prvotní porozumění, které vychází z řeči, abychom naučili české zaměstnance polsky, aby polští zaměstnanci mluvili česky. To je takový prvotní impuls. Pak samozřejmě děláme mnoho společných projektů,“ přibližuje náplň Jan Hřebačka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě mezi polským a českým národním parkem v Krkonoších mluvil ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka

Dohoda tak došla ke svému podpisu právě na Den Krkonoš, který pořádá KRNAP ve spolupráci s českým ministerstvem životního prostředí i jeho polským protějškem.

„Chceme povzbudit to, aby turistický ruch v Krkonoších dále fungoval, a chceme samozřejmě poukázat i na to, že je potřeba chránit krkonošskou přírodu,“ vysvětluje smysl významného dne Jan Hřebačka.

Odpoledne tak bude slavnostně a symbolicky otevřena zrekonstruovaná Jantarová cesta či pokřtěna publikace Příběh Luční boudy, kde se bude dnes možné setkat i s ministrem životního prostředí za hnutí ANO Richardem Brabcem.

Majitelé koní nemají v Krkonoších kde jezdit. Brání jim v tom zemědělské pozemky a obory

Číst článek

„Budeme každopádně rádi, pokud se tato publikace stane oblíbenou,“ přeje knize do vínku Jan Hřebačka.

Strážci Krkonošského národního parku letos opět vyrazí na obhlídky terénu na koních v rámci více než 20 služeb. Letos poprvé vyrazí v sobotu do okolí Labské louky a pramene Labe.

Helena Šulcová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme