Izrael ukončil příměří v Gaze, devastuje čtvrť Šudžáíja. Hamás střílel už v noci

Izrael obnovil útok na Pásmo Gazy. Oznámila to tamní armáda s tím, že Hamás ignoroval 24hodinové příměří, které požadovalo OSN a které Izrael dosud dodržoval. Hamás zahájil palbu na Izrael už dřív. Zemřel při ní další, už 43 izraelský voják. Jeden civilista při tom utrpěl vážná zranění. Na palestinské straně je obětí už víc než tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský voják poblíž Pásma Gazy poté, co zkolabovalo příměří

Izraelský voják poblíž Pásma Gazy poté, co zkolabovalo příměří | Zdroj: Reuters

Izraelská armáda dopoledne oznámila, že obnovuje leteckou, námořní i pozemní aktivitu v Pásmu Gazy. Tvrdě ostřeluje zejména předměstí Šudžáíja, které je nejzdevastovanější částí Gazy už po předchozích bojích.

Izraelci zareagovali obnovením ofenzívy na desítky raket, které Hamás od půlnoci odpálil na jižní a centrální regiony Izraele. Údajně dnes také usmrtili vysokého volitele vojenského křídla Hamásu.

Palestinské hnutí dnešní 24hodinový klid zbraní od začátku odmítalo. Vadí mu, že příměří nezahrnuje stažení izraelských vojáků z Pásma Gazy.

Izrael jednostranně prodloužil humanitární příměří. Hamás obnovil raketové útoky

Číst článek

Izrael ho ale opustit nehodlá, svou přítomností v něm podmiňuje každé další příměří mezi znesvářenými stranami.

V pásmu totiž izraelští vojáci nadále pokračují ve vyhledávání a ničení přeshraničních tunelů, vedoucích z Gazy na izraelské území. Do včerejšího dne jich našli už asi 30.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme