Mezinárodní experti se stále nemohou dostat k troskám malajsijského letounu

Ukrajinské síly na východě země stále zasahují proti separatistům. Vojáci se je snaží vytlačit z míst, kde leží trosky malajsijského Boeingu, který se zřítil 17. července. Nizozemští ani australští experti se kvůli těžkým bojům ani dnes na místo tragédie nedostali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Místo dopadu trosek malajsijského letounu neprozkoumali ani 12 dní od tragédie žádní zahraniční experti.

Brání jim v tom proruští povstalci. Ukrajina a Nizozemsko dokonce podepsaly dohodu o tom, že experti mohou být ozbrojeni.

Na jihovýchodě Ukrajiny umírají nebo jsou velmi těžce zranění nejenom civilisté, ale i novináři. Nejnověji utrpěla těžká zranění páteře polská novinářka, v kritickém stavu ji nyní vrtulník přepravuje do Charkova.

Situace se zhoršuje především v centru Doněcka, které bylo odstřelováno. Dva lidé zahynuli a 15 lidí bylo zraněno.

Důkazy přítomnosti ruských sil jsou naprosto evidentní, vojáci se dokonce na Facebooku a dalších ruských sociálních sítích chlubí fotografiemi z Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany sice nařídilo jejich profily zničit, stopy po nich ale zůstávají.

Ukrajinu má v nejbližších dnech navštívit americký ministr zahraničí John Kerry. Jednat bude především o vojenské spolupráci.

Spojené státy daly také najevo, že by Ukrajinu mohly zařadit na seznam nejbližších východoevropských spojenců, aniž by to nutně vázaly na členství v NATO.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme