Vrchním pražským rabínem se po Karolu Sidonovi stal David Peter

Pražská židovská obec zvolila nástupce Karola Sidona, který na začátku července odstoupil z funkce vrchního pražského rabína. Stal se jím David Peter, který se na práci rabína připravoval dlouholetým studiem v Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judaismus, židovská hvězda, židovský symbol, synagoga

Judaismus, židovská hvězda, židovský symbol, synagoga | Foto: Filip Jandourek

Osmatřicetiletý David Peter původně vystudoval taneční konzervatoř a krátce působil v souboru Národního divadla. Na povolání rabína se připravoval celkem 13 let. Studoval na několika školách přímo v Izraeli. Podle svých slov navazuje na rodinnou tradici.

„Omylem jsem jednou našel nějaké dokumenty, že jeden z mých praprastrýců byl rabín. Tak to byl první impulz,“ říká nový pražský vrchní rabín Peter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nového vrchního pražského rabína představila redaktorka Eva Rajlichová

Jako rabín Jeruzalémské synagogy v Praze působil od roku 2011. Uznává tradiční školu a mluví o sobě jako o člověku, který studoval a byl vychován v ortodoxním systému. Je třeba proti oddávání smíšených párů.

„Rabín má být průvodcem po mostě, který propojuje člověka s jeho vlastním židovstvím. S tím, co v něm je, v jeho srdci, v židovském srdci,“ přibližuje svoje poslání.

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus je s výběrem nového vrchního pražského rabína spokojený.

„Je to vzdělaný člověk, který se připravoval na tuto svoji dráhu, takže předpokládám, že naplní některé další cíle, které jsme my jakožto vedení židovské komunity dlouhodobě připravovali. A přece jen chceme už postupně předávat některé funkce mladším.“

Karol Sidon se chystal předat Davidu Peterovi funkci vrchního pražského rabína letos na podzim. Nakonec vše urychlily problémy v Sidonově soukromí a také jeho literární činnost. Ta se dlouhodobě nelíbila některým lidem z pražské komunity, prý rabína příliš odváděla od jeho práce.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme